Iz koprskega zapora sta decembra pobegnila dva pripornika. Foto: Radio Koper

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je ob prisotnosti nekaj deset zaposlenih v koprskem zaporu najprej poudaril, da vsi prisotni stojijo za pismom, s katerim so v javnosti pred dnevi opozorili na nepravilnosti v koprskem zavodu.

Verk je dejal, da je pravosodni policist ob begu dveh pripornikov konec decembra nadrejenega opozoril, da bi bilo treba odrediti pregled prostorov, od koder sta zapornika zbežala, in o tem napisal tudi uradni zaznamek, vendar mu niso prisluhnili oz. niso pregledali niti enega bivalnega prostora v zaporu, čeprav je obstajal sum, da se še kaj dogaja.

"Skrb vzbujajoče je tudi, da se je tako dolgo čakalo, da bi se kar koli ukrepalo," je ocenil predsednik sindikata in dodal, da so pristojni začeli ukrepati šele, ko je omenjeno pismo zaposlenih prišlo v javnost. Prav tako se vse do danes na zavodu ni našel še nihče, ki bi napisal odredbo, "da bi od od vrha do tal ... pregledal koprski zapor, ga preiskal in morda našel tiste žage, s katerimi sta si pot na prostost utrla pobegla pripornika".

Verk se je z vpletenima pravosodnima policistoma pogovoril in zatrdila sta mu, da nista spala. Po njegovem je žalostno, da so odgovorni glede tega prisluhnili izjavi zapornika in da so zgodbo, da sta paznika spala, nato "kupili" odgovorni v zaporniškem sistemu.

Od direktorja koprskega zapora Dušana Valentinčiča, ki je sicer prevzel objektivno odgovornost za dogodek in napovedal odhod v pokoj, Verk pričakuje, da se bo čim prej upokojil in zapustil koprski zapor. Sicer pa je sindikalist ocenil, da bi morala objektivna odgovornost seči še više proti vrhu zaporniškega sistema. Od torkovega obiska pravosodne ministrice Andreje Katič Verk sicer pričakuje predvsem, da bo to neke vrste protokolarni obisk.

Slabe delovne razmere

Zaposleni v koprskem zavodu so ob tem opozorili na slabe razmere za delo in kadrovsko podhranjenost. "Pravosodni policisti pričakujemo samo, da bomo lahko opravljali svoje delo, ki ga trenutno zelo težko opravljamo," je dejal pravosodni policist Patrik Arnaut.

Pravosodnih policistov je v Kopru premalo in ne zmorejo vsega, ob opravljanju drugih predpisanih aktivnosti pa so oddelki prazni. Zato od ministrice Katičeve pričakuje, da jim pomaga pri reorganizaciji dnevnega hišnega reda, kar jim bo omogočilo, da bodo lahko opravljali svoje delo.

Obenem je Arnaut zavrnil, da bi kdor koli med njimi med delom v nočnem času spal. Tedaj opravljajo nočne obhode, pripravljajo poročila za naslednji dan, vodje izmene pa še mnogo več.

Drug pravosodni policist, Siniša Vukovič, pa je izpostavil, da je direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj dobro seznanjen s stanjem v Kopru, saj ga je sam kot nekdanji sindikalni zaupnik na to opozarjal, pa so ga v zameno prijavili informacijskemu pooblaščencu zaradi razkrivanja osebnih podatkov sodelavcev in je celo dobil denarno kazen.