Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
ljubljanski zapor
Pred zaporom na Povšetovi so se zbrali pravosodni policisti in drugi zaposleni v zaporu ter opozorili na nevzdržne delovne razmere. Pridružili so se jim tudi nekateri kolegi iz drugih zaporov, kjer je kadrovska stiska prav tako huda. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Janičijević
       Na prvem mestu smo ljudje in zahtevamo dostojanstvo, ki si ga zaslužimo, zahtevamo ureditev razmer, odstop vodstva oziroma odgovornih oseb za nastali položaj.       
 Marcel More, SDP
ljubljanski zapor
Frančišek Verk (levo) in Marcel More pravita, da so pravosodni policisti prikrajšani za družinsko življenje in nujno potreben počitek. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Janičijević
Hud delovni tempo je na zaposlenih že pustil posledice. Trenutno je zaradi bolezni odsotnih kar 16 od 75 zaposlenih pravosodnih policistov v ljubljanskem zaporu.
ljubljanski zapor
More pravi, da je vodstvo zapora predolgo odlašalo z ureditvijo razmer v ljubljanskem zaporu, kar je pripeljalo do kaotičnega stanja. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Janičijević

Pravosodni policisti: "Zapor ni pisarna, ki jo zakleneš in odideš na malico"

Zaposlenim je prekipelo
13. junij 2018 ob 18:39,
zadnji poseg: 13. junij 2018 ob 19:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Razmere v ljubljanskem zaporu po besedah predstavnika Sindikata delavcev v pravosodju (SDP) Marcela Moreta niso zgolj katastrofalne, ampak so tik pred kolapsom, kadrovski primanjkljaj je ogromen, policisti izgorevajo iz dneva v dan, število bolniških odsotnosti se povečuje, rešitve pa ni na obzorju.

"Bojim se, da ta zgodba nima prav srečnega konca," je razmere v ljubljanskem zaporu komentiral predstavnik sindikata pravosodnih policistov Marcel More.

Tako v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) kot v SDP-ju namreč že desetletja opozarjajo predvsem na kadrovsko podhranjenost Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana, a do danes se razmere kaj dosti niso spremenile, še več, stanje naj bi bilo trenutno tako slabo, kot ni bilo še nikoli.

Vse več je izgorelosti
"Kadrovske razmere so v ljubljanskem zaporu katastrofalne,"
pravi More in dodaja, da so o razporedu dela obveščeni največ tri dni vnaprej, "vse pogosteje pa se dogaja, da zgolj za naslednji dan". Pravosodni policisti so zaradi pomanjkanja kadra in posledično časovne stiske prikrajšani tudi za malico. "Zapor ni pisarna, ki jo zakleneš in odideš na malico," je razmere ponazoril More in dodal, da se težave pojavljajo tudi na področju načrtovanja dopustov, saj se "planiranje dopusta zahteva od štirih do šestih mesecev prej". Zaradi takšnih delovnih razmer trpi tudi družinsko življenje, saj večino časa, kar šest dni v tednu, preživijo v službi.

Z Moretom se strinja tudi predsednik SDOS-a Frančišek Verk, ki pravi, da pristojni z zakonodajo spravljajo pravosodne policiste v položaj, ko ga "365 dni na leto odtegujejo od normalnega socialnega življenja" in mu ne omogočajo odmora za prehrano in počitek.

Trenutno je zaradi bolezni odsotnih kar 16 od 75 zaposlenih pravosodnih policistov na Povšetovi. Hud delovni tempo je na zaposlenih namreč že pustil posledice, Verk pojasnjuje, da imajo vse več pravosodnih policistov, ki imajo omejitve pri delu: "Ne smejo delati ponoči, ne smejo nositi orožja, ne smejo voziti interventnih vozil, lahko delajo zgolj za polovični delovni čas."

More je ob tem spomnil, da se Slovenije hvali s spoštovanjem človekovih pravic zapornikov, a obenem tepta pravice pravosodnih policistov.

Na oddelkih: 40 zapornikov in en pravosodni policist
Vodstvo Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana je spremenilo tudi načrt varovanja, in sicer v smislu zmanjševanja števila pravosodnih policistov na oddelkih in ob izvajanjih spremstev zaprtih oseb, kar "konkretno pomeni, da je v povprečju za 40 zaprtih ljudi na oddelku zadolžen en pravosodni policist z 12-urnim delovnim časom. Ničkolikokrat pa se zgodi, da kolegi s policije pripeljejo osumljenca kaznivega dejanja v močni varnostni zasedbi, z več patruljami in pripadniki posebnih ali specialnih enot. Čez nekaj dni pa takšnega osumljenca na primer v zdravstveno ustanovo pelje en pravosodni policist."

Pri izvrševanju kazenskih sankcij se po Moretovih besedah vedno bolj nagibamo k permisivnemu pristopu, ki ga podpirajo tudi pravosodni policisti, a More pravi, da "če želimo vse dejavnosti, ki so predvidene z dnevnim redom, opraviti učinkovito in predvsem varno, je nujen dodaten kader, tako na varnostnem kot pedagoško-vzgojnem področju". Dan v zaporu je od 7. do 19. ure popolnoma nabit z dejavnostmi: "Obroki, fitnes, sprehodi, splošni zdravnik, psihiater, zobozdravnik, klici, prhanje ..."

Ob obilici dela pa vsem zapornikom niso zmožni zagotoviti spremstva na sodišče, zato nekaterim izmed njih neupravičeno podaljšujejo trajanje pripora. Od začetka leta do konca maja so tako morali odpovedati več kot 130 spremstev zapornikov.

Kakšne spremembe predlagajo?
Sindikalisti predlagajo, da bi kadrovsko stisko rešili s premestitvijo pravosodnih policistov iz drugih slovenskih zaporov v ljubljanski zapor, z zaposlitvijo in usposabljanjem novih kadrov ali s prekinitvijo varovanja sodne stavbe na Tavčarjevi v Ljubljani, ki bi ga lahko znova prepustili zasebnim varnostnim službam, v zaporu pa bi prav tako lahko zaposlili tudi kader iz policije, vojske in preostalih ministrstev z internimi razpisi.

Na zagotovitev pravice pravosodnih policistov do dostojanstva opozarja tudi varuh človekovih pravic. Že leta 2011 so pri varuhu navedli kadrovsko problematiko, redno pa opozarjajo tudi na preobremenjenost osebja, na pomanjkanje opreme, delovnih oblačil in nujnega dodatnega usposabljanja.

.

Kaotične zadeve bi po mnenju Moreta rešili tudi kadrovski standardi in normativi za celoten zaporski sistem, saj jih trenutno sploh ni. "Treba bi bilo narediti sistem, ki bo vzdržen tako za paznike kot zapornike," je povedal in dodal, da zase ne zahtevajo nič več kot človeka vredne delovne razmere.

A ker vodstvi ljubljanskega zapora in uprave njihovih predlogov ne upoštevata in se po mnenju sindikalistov ne zavedata resnosti položaja, zahtevajo njun odstop. More opozarja, da se je stanje v ljubljanskem zaporu drastično poslabšalo s prihodom Jožeta Podržaja na mesto generalnega direktorja uprave. Poleg njegovega odstopa zahtevajo tudi odstop direktorja ljubljanskega zapora Mirana Candellarija.

"Smo ljudje in zahtevamo dostojanstvo"
"Na prvem mestu smo ljudje in zahtevamo dostojanstvo, ki si ga zaslužimo, zahtevamo ureditev razmer, odstop vodstva oziroma odgovornih oseb za nastali položaj,"
je dodal More. In kako bodo to dosegli? S stavko zagotovo ne, saj so pravosodni policisti podobno kot policisti omejeni pri stavki. Tako jim mora ob napovedi stavke generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij predpisati dejavnosti, ki jih med stavko morajo opravljati.

Pravosodne policiste so pristojni sicer pomirili, da so razpisi zunaj. A na zadnji razpis se je prijavilo zgolj deset ljudi, vodstvo zapora pa ni izbralo nikogar. Napovedi za prihodnost torej niso spodbudne, kadrovski bazen je očitno prazen, razpisni postopki za pravosodne policiste so po opozorilih sindikalistov predolgi, večje število pravosodnih policistov pa bo v prihodnjih letih odšlo v pokoj.

VIDEO
Zapori se soočajo s kadrovsko stisko
Sabina Janičijević
Prijavi napako
Komentarji
pahorček
# 13.06.2018 ob 20:25
Zmaga pa resnica na koncu:

Pravosodni policisti s pozitivnimi kadrovskimi premiki v pisarnah Generalnega urada nimamo nič!

In tako je povsod v JU! Pisarne se polnijo, stolčki se talajo, vojakov, pravosodnih policistov, policistov, medicinskih sester pa zmanjkuje!!!
ciracara
# 13.06.2018 ob 20:19
Sodniški sistem ne deluje, imamo največ sodnikov v evropi na prebivalca pa najmanj razrešenih primerov.

Do kdaj bodo mediji prikazovali, da je vse v redu?
tedomedo
# 13.06.2018 ob 20:34
Naši zapori kot all-in hoteli, v katerih manjka natakaric, čistilk....
jest ne on
# 13.06.2018 ob 22:56
Kdo na pa šel za 680 € gole plače oz 850 € plače z nadurami, nedeljskim in nočnimi delat v tako okolje kjer delaš z morilci, lopovi, mafijci, drogerasi in se kaj. Pa poleg tega je kar velik procent zaprtih okuženih s takšnimi in drugačnimi boleznimi.

Ni problem da ni ljudi, problem je da nihče noče tega delat za minimalca. In dejstvo je da bo iz leta v leto manj ljudi.

Pa kritika leti tudi na privatni sektor. Tudi oni imajo probleme z delovno silo. Bo treba počasi vzdignit plače za malo več kot 5 %.
jbzt
# 13.06.2018 ob 20:36
Podržaj iz Zaresa ima dosmrten mandat...naj se pravosodni policisti sprijaznijo...
gorenc007
# 13.06.2018 ob 22:10
podpiram jih na polni črti, glede na to, da se trenutno politiki prepucavajo, kdo bo kateremu ritko odnašal, jih polovico lahko brez problemov opravlja službo pravosodnega policista, pa še imuniteto imajo zagotovljeno.........
galoper
# 13.06.2018 ob 19:51
Predolgo so kumulirali podatke in imamo neprimerno stanje.
m72
# 13.06.2018 ob 22:11
Saj se bo porihtalo. Ko bo več VIP mušterij, ki jih bodo mogli skrbno zaklepati v "pisarne" :-)
presenečen
# 14.06.2018 ob 07:31
Tranzicija je pustila v družbi veliko nepravičnosti in krivic, so zato tako polni zapori, ker se je mali človek moral znajti po svoje?
Guliarth
# 14.06.2018 ob 07:29
Manj sodnic, več rešenih primerov, več pravosodnih policistov.
To je rešitev, ni pa interesa za to.
KajtiMar
# 13.06.2018 ob 22:36
bo 'tekoči' to vse rešil
Šentvid
# 13.06.2018 ob 20:28
Včeraj ;
"Železničarji bodo s stavkami nadaljevali, a devet sindikatov stavki ni naklonjenih
Stavkovni odbor Sindikata železničarjev Slovenije je izpeljal stavko z zaustavitvijo tovornega prometa na ranžirni postaji Ljubljana Zalog. Devet sindikatov je izrazilo nejevoljo.
43"

Danes ;
Pravosodni policisti: "Zapor ni pisarna, ki jo zakleneš in odideš na malico"
Zaposlenim je prekipelones ;

Kaj je naslednje ?

Direktiva ; Lutkovno gledališče !
OnionRing
# 14.06.2018 ob 07:16
sej zato pa se spusca skodljivo gamad za druzbo vn hitrej k paciente iz bolnce po operaciji, folk dobiva smesno nizke kazni za skodovanje druzbi, preprodajo kokaina folk je uzun po 3 letih a je to normalno !?!?! vecina jih v priporu k caka na sojenje "odsluzi" kazen - zelo normalno!! vso gamad se vn spusca v smesno kratkem casu, nafukajo froca da jih pol pustijo pri miru da lahko naprej zastruplajo folk s cheap drogo in sluzijo prelepe evre, ker vemo da otrok potrebuje oba starsa ceprav en zastrupla druge froce , pa se to pr ns folk k pride iz zapora takoj pocne naprej iste stvari zarad kateirh je sou v zapor na prvem mestu a nasi spijuni k vse to vejo in k tako lepo to opazujejo ne nardijo nc pustijo izmecek nej dela isto sranje se naprej, aplavz!!
odzajcatč
# 13.06.2018 ob 21:11
...naj gredo vsi predčasno v penzijo,,,nadomestek iskati v eni ruski četi specialcev!!!...v zaporih bi se število kaznjencev čez noč zmanjšalo na minimum....
Jernej_
# 13.06.2018 ob 21:23
Pa kaj oni mislijo da so. Ljudje v turizmu delajo tudi 6 dni na teden in jih nihče ne vpraša če je praznik.
mooodeeel
# 14.06.2018 ob 08:08
Delam v privatnem sektorju na Zahodu ter nikoli niti ne pomislim da bi dopust planiral manj kot 4 mesece prej. Hm..
gesan
# 13.06.2018 ob 22:30
Nikoli ne bi bil v službi, kjer se ne bi počutil dovolj dobro, da bi verjel, da je to pravo za mene.
Zakaj ne gredo kaj drugega počet?

Če je bilo tako grozno, katastrofalno, je sila neodgovorno, da so to tako dolgo prikrivali!
vinc52
# 13.06.2018 ob 22:38
Tem policistom matematika ravno ne gre. Za 150 zapornikov skrbi 75 pravosodnih policistov, ob tem po za 40 zapornikov 12 ur skrbi le en policist. Bodo morali še v šolo, da rešijo to enačbo.
vipmit
# 13.06.2018 ob 21:12
So že začeli ti sindikalisti JS.
Srečen mandatar, ki bo imel zopet opravka z njimi.
Borc984
# 13.06.2018 ob 23:26
Mislim, da marsikje delajo 12 ur na dan in imajo nabit delovnik.
"Obroki, fitnes, sprehodi, splošni zdravnik, psihiater, zobozdravnik, klici, prhanje ..." Bere se kot, da mora en sam zaposlen vse to opravit. :P
Mogoče pa preverit onih 20%, če so upravičeno na bolniški? Če so razmere tako slabe, jih razumem zakaj jih ni nazaj na delo. Javne službe tako ne moreš izgubit.
Kazalo