Branka Zobec Hrastar je tožilski poklic obesila na klin. Foto: MMC RTV SLO
Branka Zobec Hrastar je tožilski poklic obesila na klin. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za pravosodje vloge Branke Zobec Hrastar za razrešitev s funkcije višje državne tožilke še niso prejeli, za njeno namero so izvedeli iz medijev, so pojasnili. Postali pa so pozorni na njeno izjavo, da naj bi jo k taki odločitvi vodilo prepričanje, da država ne more zaščititi lastnih funkcionarjev.

Po njihovih navedbah je v pravkar sprejetem zakonu o državnem tožilstvu prav z namenom zaščite pred šikaniranjem (npr. vlaganje kazenskih ovadb proti tožilcem) vključena določba o začasni oprostitvi taks in stroškov za tožilca v sodnih postopkih, ki jih zoper njega sprožijo tisti, ki jih preganja v funkciji državnega tožilca.

Po mnenju ministrstva je ocena o potrebnosti ukrepanja v takih primerih, kolikor gre za pravosodnega funkcionarja, zlasti v pristojnosti sodnega sveta, državnotožilskega sveta, predsednika Vrhovnega sodišča RS, generalnega državnega tožilca ter sodnega in sodniškega društva.

Janez Janša udaril po tožilki
Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je pretekli teden potrdila, da po sodnih počitnicah zapušča tožilske vrste.Pojasnila je, da ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.

Zoper tožilko je sicer prvak SDS-a Janez Janša junija letos vložil kazensko ovadbo, v kateri ji očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria.