Vsi smo enaki, vsi smo ljudje, je bilo eno od sporočil letošnje parade ponosa. Foto: MMC RTV SLO
Vsi smo enaki, vsi smo ljudje, je bilo eno od sporočil letošnje parade ponosa. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Blažič
Mitja Blažič in njegov partner Viki Kern sta novembra 2006 na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa 2009
Določba o dedovanju istospolnih partnerjev ni v skladu z ustavo, pravi ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO

Spolna usmerjenost pa je, čeprav ni izrecno navedena, nedvomno ena izmed osebnih okoliščin iz prvega odstavka 14. člena Ustave. Gre namreč za osebno lastnost, ki pomembno opredeljuje posameznika, vpliva na njegovo življenje in ga tako kot okoliščine, kot so npr. rasa, spol, rojstvo, spremlja vse življenje.

Iz odločbe ustavnega sodišča.
Ustavno sodišče pritrdilo istospolni skupnosti

Ta člen sta v ustavno presojo že leta 2006 vložila Mitja Blažič in Viki Kern. V pritožbi sta navedla, da sta partnerja v istospolni partnerski skupnosti in da sta svojo partnersko skupnost registrirala v skladu z ZRIPS-om, na podlagi te registracije pa sta pridobila pravico do dedovanja po umrlem partnerju po tem zakonu.

Menita, da je ureditev dedovanja po istospolnem partnerju diskriminacijska, saj določba neutemeljeno razlikuje med dedovanjem posebnega in skupnega premoženja partnerjev istospolne partnerske skupnosti. Ker ne ureja posebej dedovanja posebnega premoženja in ne določa nujnega deleža istospolnega partnerja, pomeni neustavno razlikovanje med partnerji istospolnih skupnosti ter zakonci ali partnerji zunajzakonske skupnosti, sta prepričana.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti
22. člen
(dedovanje partnerjev)

(1) V primeru smrti partnerja ima preživeli partner pravico do dedovanja na deležu skupnega premoženja po tem zakonu.
(2) Če ima zapustnik otroke, dedujejo premoženje iz prejšnjega odstavka preživeli partner in zapustnikovi otroci po enakih delih.
(3) Če zapustnik nima otrok, deduje preživeli partner celoten delež na skupnem premoženju.
(4) Posebno premoženje zapustnika se deduje po splošnih predpisih o dedovanju. Splošni predpisi o dedovanju se uporabljajo tudi pri dedovanju na deležu skupnega premoženja zapustnika, če ta zakon ne določa drugače.
(5) Za postopek dedovanja po tem zakonu je stvarno pristojno okrajno sodišče.

Neskladja morajo odpraviti v pol leta
Ustavno sodišče je njunim argumentom pritrdilo, državni zbor pa mora ugotovljeno neskladje med določbo in zakoni odpraviti v šestih mesecih po objavi odločbe v uradnem listu. Do odprave neskladja tako za istospolne partnerske skupnosti veljajo enaka pravila, kot veljajo za dedovanje med zakoncema po zakonu o dedovanju.

Odločitev Ustavnega sodišča RS lahko preberete tukaj.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti preberite tukaj.

Blažič in Kern bosta svoje mnenje o odločitvi sodišča podala popoldan v izjavi za javnost. Sicer pa sta pobudnika drugi par v Sloveniji, ki je registriral partnersko zvezo na podlagi omenjenega zakona, prva pa sta to naredila javno. Po besedah Blažiča sta to storila z namenom, da lahko izpodbijata določbe zakona, ki so po njegovem mnenju diskriminatorne.

Na odločitev ustavnega sodišča se je že odzval predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, ki je dejal, da je to dokaz, da je celotno slovensko sodstvo le instrument vladajoče politične oblasti za dosego političnih ciljev in interesov.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo soglasno. Odločali so v sestavi: predsednik Jože Tratnik in sodnice ter sodniki mag. Marta Klampfer, mag. Marija Krisper Kramberger, mag. Miroslav Mozetič, dr. Ernest Petrič, Jasna Pogačar, dr. Ciril Ribičič in Jan Zobec.

"Sodišče prvič v odločbi izenačilo partnerske zveze"
Mitja Blažič
, eden izmed pobudnikov ustavne presoje, je odločitev ustavnega sodišča označil za "praznik za skupnost istospolno usmerjenih", tudi zato, ker se je to zgodilo, ko se z vlado pogajajo o dopolnitvi zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Ta je po njegovem mnenju diskriminatoren in pomanjkljiv.

Za Blažiča je odločitev sodišča pomembna iz treh razlogov. Z odločbo sodišče pritrjuje mnenju istospolne skupnosti, da 14. člen ustave v osebnih okoliščinah vključuje tudi istospolno usmeritev, da je 22. člen omenjenega zakona neustaven in sodišče je prvič v neki odločbi zapisalo, da so istospolne partnerske skupnosti povsem primerljive z zakonsko skupnostjo in zunajzakonsko zvezo. To je protiargument ustavnega sodišča vsem tistim, ki trdijo, da ne gre za urejanje enakega vprašanja, je poudaril Blažič.

Spolna usmerjenost pa je, čeprav ni izrecno navedena, nedvomno ena izmed osebnih okoliščin iz prvega odstavka 14. člena Ustave. Gre namreč za osebno lastnost, ki pomembno opredeljuje posameznika, vpliva na njegovo življenje in ga tako kot okoliščine, kot so npr. rasa, spol, rojstvo, spremlja vse življenje.

Iz odločbe ustavnega sodišča.
Ustavno sodišče pritrdilo istospolni skupnosti