Zoran Janković je dobil podpise treh poslancev, s katerimi lahko kandidira na volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Zoran Janković je dobil podpise treh poslancev, s katerimi lahko kandidira na volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Brunskoletova, Zanoškar in Posedel so se z Jankovićem sestali že nekaj dni pred ustanovitvijo stranke, ko je Janković pojasnil, da so omenjeni poslanci mogoči kandidati na njegovi listi.
Medtem ko je bila Brunskoletova že tedaj odločena za kandidaturo na njegovi listi, pa se Posedel in poslanec DeSUS-a Zanoškar za zdaj še nista javno izjasnila. Brunskoletova, v tem sklicu sicer poslanka SD-ja, bo na listi Jankovićeve stranke kandidirala v Beli krajini.
Zdaj nepovezani poslanec Posedel je podporo Jankoviću pojasnil z besedami, da je v dveh poslanskih mandatih "od blizu spoznal vse" in je glede na to prihod takega kandidata, ki je "v življenju nekaj naredil, še edino upanje". Sloveniji pa se po njegovih ocenah "slabo piše", ne glede na to, kdo bo zmagovalec na volitvah.

Z Jankovićem tudi Zalokar Oražmova in Župevčeva?
Na ustanovitvenem kongresu Pozitivne Slovenije je Jankovića sicer podprlo še nekaj znanih imen, med drugim Cveta Zalokar Oražem, ki pa se o kandidaturi pri Jankoviću še ni odločila. Nekateri mediji so poročali, da se bo Jankoviću pridružila tudi aktualna poslanka SD-ja Melita Župevc, vendar ta informacij še ni potrdila ali zavrnila.

Stranke lahko na volitvah kandidirajo s podpisi najmanj treh poslancev ali pa s podpisi volivcev. V tem primeru za kandidaturo potrebujejo 100 podpisov volivcev v volilni enoti, torej skupno 800, ali pa 50 podpisov svojih članov v vsaki volilni enoti.