Pri simbolnem začetku delovanja čebelnjaka sta prisostvovala tudi državni sekretar na ministrstvu za ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan in urbani čebelar Gorazd Trušnovec. Foto: BoBo
Pri simbolnem začetku delovanja čebelnjaka sta prisostvovala tudi državni sekretar na ministrstvu za ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan in urbani čebelar Gorazd Trušnovec. Foto: BoBo

S tem sta simbolno odprla mednarodni forum Čebele za ljudi, planet in mir. Dongyu se je srečal tudi s premierjem Robertom Golobom.

Svetovni dan čebel, ki je 20. maja, so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga zaznamovali leto pozneje. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko raznovrstnost.

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na vrtu postavilo prvi čebelnjak, ki sta ga danes simbolično odprla Fajon in Dongyu. "Čebelnjak na vrtu našega ministrstva je izraz krepitve slovenske čebelje diplomacije, predstavlja poklon lokalnemu ekosistemu, ki skrbi za naše zdravje, prehrano in kakovost življenja. Je tudi poklon desetinam mednarodnih partnerstev in projektov, ki s skrbjo za čebele skrbijo za ljudi, planet in mir," je poudarila Fajon.

Pri oblikovanju in poslikavi so sodelovali mladi. "Čebelarstvo v Sloveniji kot način življenja je bilo pred dvema letoma vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine in zelo sem ponosna, da to dediščino ohranjamo živo doma in po svetu," je še dejala Fajon.

Generalni direktor FAO Dongyu je poudaril, da mu je vedno v čast, ko pride v lepo, zeleno Slovenijo, kjer je veliko čebel, zato je pozdravil odločitev, da bo v Sloveniji prvi čebelarski forum. "Želim vam veliko uspeha in dobrih debat. Že s tem, ko gostite prvi mednarodni forum o čebelarstvu, pišete zgodovino. To je majhen zgodovinski korak, kot majhna čebela z velikim učinkom," je dejal.

Simbolnemu začetku delovanja čebelnjaka sta prisostvovala tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan in urbani čebelar Gorazd Trušnovec.

Na zunanjem ministrstvu so spomnili, da po svetu ob svetovnem dnevu čebel poteka več kot 30 projektov, ki jih slovenska veleposlaništva izvajajo v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Nekaj najboljših praks slovenske čebelje diplomacije je ministrstvo predstavilo v novi brošuri.

Dongyu se je danes srečal tudi s predsednikom vlade Golobom, s katerim sta govorila o svetovni prehranski krizi in prehranski varnosti, predvsem na vojnih območjih. Golob je spomnil na nadaljnje financiranje agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), kar je po njegovih besedah znak spoštovanja do ljudi, ki živijo v pomanjkanju in lakoti, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Generalni direktor FAO se je Golobu zahvalil za trud, ki ga Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta vlaga v pomoč drugim državam in se zahvalil za izjemno solidarnost. Dejal je, da se FAO po najboljših močeh trudi pri reševanju prehranske krize v Gazi in na preostalih vojnih področjih ter pri tem poudaril pravico do hrane.

Dongyu se je ob tem v imenu FAO zahvalil Sloveniji tudi za prispevek k razglasitvi svetovnega dneva čebel, saj kot je poudaril, ne gre le za med, ampak tudi za izjemen pomen čebelarske tradicije in ohranitve opraševalcev.

Ljubljana bo ob svetovnem dnevu čebel v sredo in četrtek gostila mednarodni forum Čebele za ljudi, planet in mir, ki ga organizirajo FAO, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Namen foruma je pregled potreb in izmenjava izkušenj iz čebelarskih in opraševalskih projektov po vsem svetu ter oblikovanje priporočil za nadaljnje povezovanje in ukrepanje.