Po neuradnih informacijah N1 je v njem več najbližjih sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon, pa tudi Tadej Rupel, soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, in stalni predstavnik Slovenije pri ZN-u v New Yorku Boštjan Malovrh.

Med najbližjimi sodelavci ministrice Fajon, ki naj bi zasedli vodilne položaje na slovenskih diplomatskih predstavništvih v tujini, portal N1 omenja državno sekretarko na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Sanjo Štiglic, ki naj bi prevzela mesto na čelu veleposlaništva v Londonu.

Štiglic je bila za državno sekretarko imenovana septembra lani, že tedaj pa je v diplomatskih krogih krožilo, da to funkcijo prevzema le za kratek čas, saj da je njena ambicija veleposlaniško mesto, poroča N1. Prav tako naj bi v tujino odšla generalna sekretarka na MZEZ-u Renata Cvelbar Bek, ki je bila pred leti veleposlanica v Madridu, zdaj pa naj bi zasedla veleposlaniško mesto v Parizu.

Vodja kabineta zunanje ministrice Aleš Balut naj bi odšel za veleposlanika v Prago. To bo njegov prvi veleposlaniški položaj, na MZEZ-u pa na dvome glede njegovega izpolnjevanja zakonskih pogojev za položaj odgovarjajo, da Balut pogoje za veleposlanika izpolnjuje, navaja N1.

Na veleposlaništvo v Madrid pa odhaja Tadej Rupel, soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Gre sicer za kariernega diplomata, ki je bil od leta 2014 do 2020 veleposlanik v Veliki Britaniji. Po navedbah virov, ki jih citira N1, se je ministrica Prevolnik Rupel iz odločanja o njegovem imenovanju izločila.

Prevolnik Rupel na vprašanje N1 glede namigov, da bi se utegnila v tujini pridružiti svojemu soprogu in zapustiti ministrski položaj, za zdaj ni odgovorila.

V kratkem pa naj bi se končalo diplomatsko rivalstvo v New Yorku, še poroča portal N1. Stalno predstavništvo Slovenije pri ZN-u namreč še naprej vodi Boštjan Malovrh, ki ga je izbrala prejšnja vlada, sedanja ministrska ekipa pa je za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a imenovala Samuela Žbogarja. Po poročanju N1 naj bi vlada Malovrha zdaj potrdila za veleposlanika na Kitajskem.

Gre za prve v sklopu rednih menjav na čelu več veleposlaništev, ki jih je konec lanskega leta napovedalo zunanje ministrstvo. Takrat so sporočili, da naj bi poleg veleposlaništev v Londonu, Parizu, Madridu, Pragi in Pekingu nove vodje v letu 2024 dobila tudi veleposlaništva Slovenije v Adis Abebi, Buenos Airesu, Alžiru, Beogradu in Tel Avivu, konzulati v Clevelandu, Celovcu, Manili in Šanghaju ter urad Slovenije v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu.