Foto: EPA
Foto: EPA

"Gradivo, ki je sicer obstajalo že dva meseca, smo prejeli med samo sejo. Takšno ravnanje se mi zdi nedopustno in nehigienično. Menim, da se je to gradivo načrtno skrivalo pred poslanci," je razlog za obstruiranje seje pojasnil poslanec LMŠ-ja Nik Prebil.

"V LMŠ-ju se ne moremo znebiti občutka, da gre za politično kadrovanje, saj skorajda vsi kandidati prihajajo iz ožjega kroga zunanjega ministra Anžeta Logarja," je opozoril in pri tem predsednika države Boruta Pahorja znova pozval, naj premisli o tem, kaj se v državi dogaja in da ukazov o imenovanju veleposlanikov pred oblikovanjem novega državnega zbora ne podpiše.

Na zaprti seji OZP-ja so predstavili pet kandidatov za veleposlanike, že pred tem so sredi februarja predstavili šest kandidatov, ki naj bi v tujino odšli poleti.

Med današnjimi kandidati je državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan, ki se mu obeta veleposlaniško mesto v Zagrebu.

Poleg Dovžana naj bi se na današnji seji predstavili še generalni sekretar MZZ-ja Jožef Drofenik, ki odhaja na veleposlaniško mesto v Haag, generalna direktorica direktorata za zadeve EU-ja Barbara Sušnik, ki se seli na čelo diplomatskega predstavništva v Bruslju, Tomaž Matjašec, ki je kandidat za veleposlanika v Rigi, in Nataša Bergelj, ki naj bi zasedla veleposlaniški položaj v Sofiji, je poročal spletni portal N1.

Pahor je sicer že februarja dejal, da bi bil odlog imenovanja veleposlanikov neutemeljen, da bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti. To je utemeljil z navedbami, da postopek imenovanja veleposlanikov običajno traja pol leta, menjave na delovnih mestih v zunanji službi ministrstva za zunanje zadeve pa se praviloma izvajajo v poletnem času.