Kočevski župan Vladimir Prebilič je kandidiral tudi na zadnjih predsedniških volitvah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Kočevski župan Vladimir Prebilič je kandidiral tudi na zadnjih predsedniških volitvah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Stvari so trenutno še globoko v dogovorih, dokončnih odločitev ni, so pa partnerji, s katerimi si želim sodelovati," je pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič. V kakšni obliki bo torej mogoče sodelovanje, za zdaj še ni jasno, Prebilič pa si želi, da bi pot kandidature presegala ideološke razlike.

"Izzivi, kot so migracije, vojne in podnebne spremembe, s katerimi se srečuje Evropa, absolutno presegajo delitev na levi in desni politični spekter in potrebujejo sodelovanje vseh, ki lahko nekaj prispevajo k reševanju teh vprašanj," poudarja. Rešitev tako vidi v oblikovanju širše koalicije, s katerim bi poslali signal, da so v Sloveniji posamezniki, ki znajo sodelovati.

Pogovori s strankama DeSUS in Vesna

O mogočem sodelovanju se med drugim pogovarja z zunajparlamentarnima strankama DeSUS in Vesna. Na listi, na kateri bi kot nosilec nastopil sam, pa bi si želel tudi sodelovanja s katerim od županov in svetniških list. Ali in v kakšni obliki bodo pogovori obrodili sadove, bo po Prebiličevih besedah znano v drugi polovici januarja.

O sodelovanju se je pogovarjal tudi s parlamentarnimi strankami, a kot pravi, njegov "koncept ni bil posvojen oziroma ni naletel na veliko odobravanja". "A vendar nisem še nikoli nikomur rekel ne, ker menim, da se moramo do zadnjega truditi," dodaja Prebilič. "Res je sicer, da evropski poslanci praviloma zastopajo interese političnih sfer, ampak jaz trdim, da evropski poslanec ali poslanka ne sme pozabiti tudi na državo, iz katere prihaja," še poudarja in priznava, da realno politično vidi več možnosti za sodelovanje z DeSUS-om in Vesno.

Urša Zgojznik. Foto: MMC RTV SLO
Urša Zgojznik. Foto: MMC RTV SLO

Dogovora za zdaj še ni

Tudi sopredsednica Vesne Urša Zgojznik je za Slovensko tiskovno agencijo potrdila, da se s Prebiličem pogovarjajo o skupnem nastopu na junijskih volitvah v Evropski parlament. "On seveda tukaj nastopa precej individualno, ima svoj krog ljudi, nima pa stranke. Tukaj ima konec dneva odprto tudi možnost nastopa na evropskih volitvah s svojo listo, a podpiramo sodelovanje podobno mislečih," je poudarila. Dogovora o kakršnem koli sodelovanju še ni, to bo po njenem mnenju najverjetneje prinesel januar. Takrat v stranki načrtujejo tudi pogovore z DeSUS-om.

Anton Rifelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Anton Rifelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tudi v tej stranki so s Prebiličem opravili že več krogov pogovorov in so blizu dogovora, je povedal predsednik DeSUS-a Anton Rifelj. Partnerstvu na evropskih volitvah so naklonjeni, niso pa sprejeli še nobenih sklepov. Sklep pogovorov bo tako vodstvo po novem letu predstavilo izvršnemu odboru, januarja Rifelj pričakuje tudi pogovore o kandidatih stranke.

Kmalu za parlament?

Prebiličev nastop na evropskih volitvah prihodnje leto bi bil lahko sicer tudi prva etapa na poti do naslednjih parlamentarnih volitev. Kočevski župan, ki se je z nekaterimi župani poskušal aktivirati že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, tako ne skriva ambicij po bolj aktivnem vstopu v politiko tudi na državni ravni.

"Z veseljem bi ponudil možnost izbire tudi na parlamentarnih volitvah. Vendar pa je treba najprej na evropskih volitvah ugotoviti, ali je to možnost, ali so ljudje pripravljeni kaj takšnega nagraditi s svojimi glasovi. Če so, potem se izzivov ne bojim, če ne, pa je treba v demokraciji živeti s tem, da ima večina vedno prav," poudarja.