Največ prebivalcev ima Kitajska, kjer živi kar 1,3 milijarde ljudi. Vsako leto jih je 10 milijonov več. Foto: EPA
Največ prebivalcev ima Kitajska, kjer živi kar 1,3 milijarde ljudi. Vsako leto jih je 10 milijonov več. Foto: EPA
Stopnja rodnosti je po podatkih Eurostata začela po letu 2002 v večini držav članic EU-ja rasti. V obdobju 2002-2005 je upadla le v Nemčiji, na Nizozemskem in na Portugalskem. Foto: RTV SLO
Izjave z ulice ob svetovnem dnevu prebivalstva

11. julij je bil leta 1987 razglašen za svetovni dan prebivalstva, ko se je ta dan rodil petmilijardti prebivalec na svetu. V svetovnem merilu tako prebivalstvo, kljub nizki stopnji rodnosti v razvitih državah, narašča.

Po poročilu Statističnega urada se je rodnost tudi v Sloveniji v letu 2006 povečala, saj je na svet privekalo 775 novorojenčkov več kot leto poprej. Prebivalstvena ura na spletni strani SURSA danes kaže številko 2.011.318. Kljub temu je študija Svetovne banke pokazala, da bo imela Slovenija do 2025 eno najstarejših prebivalstev na svetu. To naj bi bila posledica nizke rodnosti in dolge življenjske dobe, ki bosta vzhodno in srednjo Evropo uvrstili med regije z najstarejšim prebivalstvom.

Po deležu mlajših od 15 let se v Evropski uniji uvrščamo na dno, saj je v Sloveniji le 14,4 odstotkov otrok. Manj jih imata Bolgarija (13,8 %) in Italija (14 %), največ pa jih je na Irskem (20,7 %).

Na svetu več ljudi, v Evropi vse manj
V zadnjih 100 letih se je število svetovnega prebivalstva povečalo za skoraj štirikrat. Še leta 1950 je na svetu živelo le 2,5 milijarde ljudi. Strokovnjaki pa napovedujejo, da bo Zemlja leta 2050 poseljena s kar 9 milijardami prebivalcev. Kljub temu se bo Evropa po gibanjih statističnih podatkov soočala z upadanjem prebivalstva.

Ob tem pa se v Evropski uniji v zadnjih letih podaljšuje življenska doba. V Sloveniji je pričakovano trajanje življenja nekoliko višje od evropskega povprečja, saj lahko deklice, rojene v obdobju 2004/2005, pričakujejo, da bodo dočakale starost 80 let, dečki pa 73 let.

A ne podaljšuje se le življenjska doba novorojenčkov, daljša se tudi pričakovano trajanje življenja starejšega prebivalstva. Ženske, stare 65 let, bodo po pričakovanjih najdlje živele v Španiji (še 20 let), najkrajše pa v Bolgariji in Romuniji (še 15 let). Pričakovano življenje 65-letnega moškega je najdaljše na Švedskem (še 16,5 leta), najkrajše pa v Latviji (še 11,7 leta). V Sloveniji so lahko enako stare ženske pričakujejo še 18,3 leta življenja, moški pa 14 let.

Študij in življenje v mestih vedno bolj zaželjena
Slovenija se uvršča med sedem držav v EU-ju v kateri se je delež zaposlenih oseb, starih do 24 let, povečal. Smo pa tudi med prvimi petimi državami z najvišjim deležem študentov, saj študira več kot dve tretjini (67,7 %) vseh prebivalcev, starih do 24 let. V Evropski uniji imata največ študentov Finska (69,8 %) in Litva (69 %), najmanj pa Ciper (42,3 %) in Malta (42,7 %).

Naslednje leto strokovnjaki pričakujejo še en pomemben mejnik v življenju svetovnega prebivalstva - prvič do zdaj bo v mestih živelo več ljudi kot na podeželju.

Ana Svenšek

Izjave z ulice ob svetovnem dnevu prebivalstva