Erjavec je položil venec na ljubljanskih Žalah Foto: BoBo
Erjavec je položil venec na ljubljanskih Žalah Foto: BoBo

"Danes stojimo tu, pri grobnici, ki izpričuje zvestobo, odgovornost in ljubezen do domovine," je v govoru dejal Židan. Druga svetovna vojna je po besedah predsednika DZ-ja predstavljala hudo preizkušnjo za okupirani in razkosani slovenski narod. "Vendar pa smo tudi iz te, kot že iz številnih preizkušenj v preteklosti, izšli močnejši in zagotovo samozavestnejši," je v svojem govoru dejal Židan.

Spomin na posameznike, ki so bili pripravljeni za silno željo po preživetju, svobodi in neodvisnosti pripravljeni plačati z lastnim življenjem, naj bo večni opomin, da svoboda in mir nista samoumevna, je opozoril predsednik DZ-ja. "Padli ste z vero v naš rod, naj ne zamre naš spomin na vas. Ostajamo vaši večni dolžniki," se je padlim na koncu zahvalil Židan.

Spomin na odpor Slovenk in Slovencev
Ministri Erjavec, Poklukar in Klampfer pa so vence položili pri kostnici žrtvam 1. svetovne vojne, pri spomeniku padlim v NOB-ju, pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo '91 in pri spomeniku v Gramozni jami. Vodstva ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever so se še prej v Tacnu poklonila umrlim policistom.

Odpor Slovenk in Slovencev je presenetil vse, ne le jugoslovanskih generalov, ampak celoten svet, je na komemorativni slovesnosti pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 dejal minister Poklukar. Svetovni mediji so po njegovih besedah poročali o uporu slovenskega naroda, gorečih tankih in oklepnikih, žal tudi o žrtvah med policisti, teritorialci in civilisti. "Šele takrat je svet dojel, da je v Sloveniji vojna," so na ministrstvu za notranje zadeve povzeli Poklukarjeve besede.

Poklon padlim policistom
To po njegovih besedah "ni bil manjši spopad ali operetna vojna, kot še danes želijo prikazati nekateri". Bila je prava vojna za komaj nastalo državo, je poudaril. Vodstva ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever so še pred tem položila cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani, ki je posvečen policistom, padlim v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog od julija 1991 dalje.

Predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dragica Bac, Andreja Barle Lakota in Daria Hostnik so dopoldne položili venec pri grobnici narodnih herojev v Ljubljani.