Mariborsko sodišče je odredilo pripor kar 25 domnevno nasilnim protestnikom. Foto: MMC RTV SLO
Mariborsko sodišče je odredilo pripor kar 25 domnevno nasilnim protestnikom. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil vodja tožilstva Drago Šketa, pripor za enega protestnika ni bil odrejen, na odločitev sodišča o dveh pa še čakajo.

Vodja mariborskega okrožnega tožilstva je pojasnil, da so zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti, zoper 16 oseb vložili zahtevo za preiskavo na preiskovalni oddelek okrožnega sodišča v Mariboru.

Pripor odrejen 13 osebam
Za 13 oseb je bil odrejen pripor, za dve osebi so pripor predlagali pozneje, zato odločitev sodišča o tem še ni znana, za eno osebo pa pripor ni bil odrejen.

Ob tem so tožilci zoper 12 oseb vložili neposredni obtožni predlog na okrajno sodišče v Mariboru zaradi suma storitve kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki je preprečila uradni osebi uradno dejanje. Za vseh 12 oseb so tožilci predlagali pripor, sodišče pa je njihovemu predlogu v celoti pritrdilo.

Preiskovalni sodniki na mariborskem okrožnem sodišču so sicer prejšnji teden nekaj dni po protestih za 12 osumljencev za nasilje odredili pripor, tri so poslali v hišni pripor, 13 ljudi pa je bilo izpuščenih.

Zahteve staršev
Zaradi nestrinjanja z odločitvami sodišča je v ponedeljek pred sodiščem in zaporom v Mariboru potekal nov protestni shod. Na njem so zahtevali izpustitev 18-letnega fanta, za katerega mati trdi, da se je tam znašel po nedolžnem, pa tudi izpustitev vseh drugih priprtih. Zahtevali so tudi "oprostitev vseh obtožb, odškodnine žrtvam policijskega nasilja in neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad vstajniki".

Na javnost so se obrnili tudi starši nekaterih po njihovem mnenju nezakonito priprtih fantov. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je izmed 13 fantov, ki so v priporu "skupaj s kriminalci že ves teden", in nekaterih, ki so jih v pripor vrnili v zadnjih dneh, nekaj zagotovo nedolžnih, saj obremenilno gradivo zoper njih vsebuje številna protislovja in napake.