Do konca leta bo veljavnost potekla še dobrim 111.000 osebnim izkaznicam. Foto: BoBo
Do konca leta bo veljavnost potekla še dobrim 111.000 osebnim izkaznicam. Foto: BoBo

Če smo še pred meseci poročali, da letos veljavnost poteče skoraj pol milijona osebnim dokumentom, so te številke zdaj že bistveno nižje. Po podatkih notranjega ministrstva bo do konca leta veljavnost potekla še dobrim 111.000 osebnim izkaznicam in 52.000 potnim listom. Še vedno pa ni obnovljenih dobrih 120.000 osebnih izkaznic in prav toliko potnih listov, ki jim je veljavnost potekla v času epidemije.

A največje povpraševanje po zamenjavi osebnih dokumentov je končano, ugotavljajo na največji upravni enoti v Ljubljani. Posledično se krajšajo tudi čakalne dobe, je pojasnil njen načelnik Bojan Babič: "Če se naročite, je čakalna doba od tri do štiri dni, včasih celo manj. Čakalne dobe se skrajšujejo, manj ljudi povprašuje po dokumentih."

Ponekod tudi naročanje po spletu

Po podatkih, objavljenih na vladnih straneh, je na datum za oddajo vloge treba občasno nekaj dni počakati tudi na upravnih enotah Domžale, Koper, Maribor, Ptuj, Ribnica in Tržič, drugje čakalnih dob ni. Ob tem spomnimo, da se je mogoče naročiti po telefonu, za upravne enote Ljubljana, Litija, Logatec in Celje tudi po spletu, znova pa je mogoče vlogo oddati tudi brez naročanja, a imajo naročene stranke pri tem prednost in bo verjetno treba malo počakati.

Ko se res mudi ...

Kaj pa, če le nekaj dni pred dopustom ugotovimo, da nam potečejo dokumenti, ki jih potrebujemo za prestop meje? Bojan Babič je na to zagato odgovoril takole: "Če vam uspe do 11.00 priti do okenca na Tobačno in plačate prioriretno dobavo, lahko dokument še isti dan po 13.00 dvignete na upravni enoti Celje."

Še vedno velja, da za zamenjavo osebnih dokumentov krajevna pristojnost ne velja in vlogo lahko oddate na kateri koli upravni enoti v državi oziroma na krajevnih uradih. Pri teh pa je treba paziti na delovni čas, saj vsi krajevni uradi poleti ne bodo delovali.