Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanje učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19," je v predstavitvi konec preteklega tedna dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada zato predlaga uvedbo odškodnine za tiste, ki jim je nastala škoda na zdravju zaradi uporabe zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet.

Pri ureditvi ukrepa se vlada opira na zakon o nalezljivih boleznih, ki že ureja odškodnine za obvezna cepljenja. Odškodnino v vrednosti 60.000 evrov bi prejeli tisti, ki bi po cepljenju utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Odškodnino v vrednosti 10.000 evrov bi prejeli starši otroka oz. zakonski ali zunajzakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20.000 evrov odškodnine.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za reševanje te vsebine v interventnem zakonu, ne pa na primer v področnem zakonu o nalezljivih boleznih, so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da kakršna koli sprememba zakonodaje na področju nalezljivih bolezni potrebuje širši dialog in vključitev javnosti.

"Odškodnine za prostovoljno cepljenje proti covidu-19 pa je treba urediti hitro in učinkovito, zato smo predlagali ureditev v interventnem zakonu, ki se nanaša izključno na ukrepe za preprečevanje, širjenje, omilitev in odpravo posledic covida-19," so pojasnili. Predlog zakona pa je vlada že vložila v parlamentarni postopek.