V četrtek 3517 primerov okužb, 20 bolnikov je umrlo

"Cepljenje je najbolj varen in učinkovit ukrep v boju proti covidu-19. Enako kot pri zdravilih redko prihaja do pojava neželjenih učinkov. Koristi cepljenja močno odtehtajo tveganje zaradi resnih posledic zaradi omenjenih zdravljenj. Uvedba odškodninske odgovornosti je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost ter zagotavlja učinkovit in celovit način nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19. Zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda pri zdravju," je na vladni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje

Do odškodnine bodo po njegovih besedah upravičeni tudi ožji družinski člani. Sicer pa, kot pravi minister za zdravje, imajo podobne ureditve za odškodnine za težave po cepljenju imajo tudi nekatere druge evropske države, zato uvedba tega zakonskega predloga ne prinaša v EU veliko novega. Kot škoda pa se ne bo štela škoda zaradi strokovne nepravilnosti pri cepljenju ali škoda, ki je posledica neustrezne kakovosti cepiva.

Sorodna novica Vlada ranljivim namenja nov dodatek, delodajalcem denar za hitre teste in podaljšuje turistične bone

Upravičenost bo presojala posebna skupina, višino opredeljuje zakon

Možnost odškodnin bo veljala za celotno obdobje cepljenja proti covidu-19 in ne od začetka sprejema zakona. Odškodnine pa se bodo lahko vložile tudi za obdobje nekaj let nazaj, če bo kasneje prišlo do hudih zapletov po cepljenju. Komu pripada odškodnina, bo odredila posebna skupina. "Gre za težje zaplete, ki se urejajo po odredbi o vrsti in stopnji telesnih poškodb in okvar. Gre za resno zmanjšanje življenjskih funkcij. Višina pa je opredeljena v zakonu o nalezljivih boleznih," je še pojasnil zdravstveni minister.

Glede na zakon o nalezljivih boleznih bi odškodnino v višini 60 tisoč evrov sicer prejeli tisti, ki bi po cepljenju utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Odškodnino v višini 10 tisoč evrov bi prejeli starši otroka oz. zakonski ali zunajzakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20 tisoč evrov odškodnine.

Novi PKP uvaja tudi odškodnine za zaplete po cepljenju

Strožji ukrepi v javnem prometu?

Minister Poklukar je na vprašanje, ali Slovenija razmišlja o dodatnih omejevalnih ukrepih, kot denimo Avstrija, ki naj bi uvedla obvezno cepljenje, odgovoril, da ima Avstrija boljše izhodišče, kot Slovenija, ker je za 10-odstotnih točk bolje precepljena od Slovenije, vendar ima kljub temu težko situacijo in se zapira.

Strokovna komisija je predlagala študij na daljavo, vendar se zaradi obveznega samotestiranja vlada za to ni odločila. Pozvali pa smo, da se maksimalno odredi delo od doma v javni upravi in gospodarstvu, je še dodal minister in opozoril, da, če se preverjanje PCT-pogoja na javnem prevozu ne bo izboljšalo, se lahko zgodi, da bodo omejili število kapacitet na javnem prevozu.

Življenje in delo na covidnem oddelku

Potrjenih 3517 okužb

V četrtek so v Sloveniji ob 8274 PCR-testih potrdili 3517 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 42,5 odstotka. Samotestiranje šolarjev danes večinoma teče gladko.

Opravljenih je bilo tudi 59.563 hitrih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 1127 bolnikov, intenzivno nego potrebuje 256 bolnikov. S covidom-19 je umrlo 20 bolnikov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 3282, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 2141. To pomeni, da se je sedemdnevno povprečje okužb v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 13, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa se je znižalo za 12.

Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 45.143 aktivnih primerov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ju cepljenih 1.217.504 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.136.483.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS
V Stožicah PCR-točka za ljubljanske učence in dijake

Točka za testiranje v Stožicah

Zdravstveni dom Ljubljana je v garažni hiši športnega centra v Stožicah odprl točko za odvzem brisov za PCR-testiranje osnovnošolcev in dijakov Mestne občine Ljubljana, ki bodo imeli po samotestiranju na koronavirus v šoli pozitiven rezultat. Točka bo delovala med 12. in 15. uro ob ponedeljkih, sredah in petkih, na testiranje se ni treba naročiti.

Testna točka je namenjena vsem osnovnošolcem in dijakom iz ljubljanske občine, ki med samotestiranjem v šoli opazijo, da je njihov test pozitiven. Testirali bodo tako samo otroke, ne pa odraslih. Za njih je še vedno organizirano testiranje na Metelkovi, na kar pa jih mora predhodno naročiti njihov zdravnik.

Na odvzem brisa v Stožicah naj otroci oz. njihovi starši prinesejo s sabo ustrezno zaščiten pozitiven hitri test, lahko tudi fotografijo testa. S sabo naj imajo tudi zdravstveno kartico, zdravstvenemu osebju bodo tudi posredovali telefonsko številko za obveščanje o izvidu testa.

Vstop v testno točko je pri vhodu 1 in 2 garažne hiše, gre pa za testiranje po principu "drive-in". Po Markovićevih besedah je vhod ustrezno označen, prav tako bo obiskovalce usmerjal varnostnik. Parkiranje bo brezplačno do pol ure. Če bi morda na odvzem brisa čakali dlje, bodo zdravstveni delavci potrdili kartico in bo mogoče brezplačno parkiranje tudi dlje časa.

Samotestiranje šolarjev teče gladko, tudi nekaj dodatnih soglasij staršev

V šolah danes znova poteka obvezno samotestiranje na novi koronavirus. Potem ko je bilo v sredo pred šolami nekaj protestov nezadovoljnih staršev, jih danes povprašani ravnatelji niso opazili. Nekaj staršev si je od srede tudi premislilo in so dali soglasje za samotestiranje otrok. Znova se bodo šolarji množično testirali v ponedeljek.

Kot so v četrtek zvečer sporočili z ministrstva za izobraževanje, se je v sredo v osnovnih šolah samotestiralo 135.100 učencev oz. 70 odstotkov vseh. Na daljavo se je zaradi zavračanja ukrepov šolalo skupaj 8033 učencev oz. 3,61 odstotka vseh. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.