Petra Lesjak Tušek je nova predsednica Društva novinarjev Slovenije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Petra Lesjak Tušek je nova predsednica Društva novinarjev Slovenije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Lesjak Tuškova, pred kratkim je postala nova predsednica Društva novinarjev Slovenije, je prepričana, da večina novinarjev v Slvoeniji deluje neodvisno, avtonomno, v skladu z lastnimi prepričanji in vrednotami ter upoštevajoč profesionalne standarde.

.
A težave so, še posebej, če slovensko novinarstvo primerjamo s tistim v tujini. "Na ozkem medijskem terenu smo specifika in se ločimo od tujine - predvsem s preveliko zaprtostjo, tudi nemalokrat v toge, ideološko politične okvire, iz katerih bi morali izstopati," je ocenila.

Moti jo tudi neprestana težnja po uravnoteženosti, , "ki to v resnici ni". "Uravnoteženosti v tem smislu ne vidim kot principa, po katerem bi mediji morali delovati. Pluralnost se preveč dogmatično čisla, zagotovo. Tu bi bile potrebne strukturne spremembe, s katerimi bi se morali resno soočiti - s poglobljeno razpravo, kako strukturirati novinarske prispevke s težo brez uravnoteževanja," je komentirala eno od hib domačega novinarskega dela.

Glede nekega dualnega odnosa javnosti do novinarskega dela pa je izpostavila, da si demokratične družbe ne predstavlja brez novinarstva, ki je eden od njenih ključnih stebrov.