Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem sprejel pokop žrtev iz Hude Jame v Dobravi pri Mariboru. Ob tem sta izrazila zahvalo vsem, ki so s svojimi prizadevanji omogočili začetek dokončnega urejanja vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Foto: Daniel Novakovič/STA
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem sprejel pokop žrtev iz Hude Jame v Dobravi pri Mariboru. Ob tem sta izrazila zahvalo vsem, ki so s svojimi prizadevanji omogočili začetek dokončnega urejanja vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem tudi sprejel pokop žrtev iz Hude Jame v Dobravi pri Mariboru. Ob tem sta izrazila zahvalo vsem, ki so s svojimi prizadevanji omogočili začetek dokončnega urejanja vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami.

Ljubljanski nadškof je tudi Pahorja seznanil s stališčem slovenskih škofov ordinarijev, ki pozdravljajo prizadevanja državnih oblasti, da se končno uredi več kot 600 množičnih grobišč ter zagotovi pokop zunajsodno umorjenih.

Škofje sicer pričakujejo, da bodo državne oblasti na željo svojcev izvedle identifikacijo žrtev medvojnega in povojnega nasilja ter omogočile njihov pokop v družinske grobove. Žrtve iz Hude Jame bi morale po njihovem mnenju biti pokopane v spominskem parku Teharje, saj je to od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve. Na lokaciji Hude Jame pa naj državne oblasti v dogovoru z zainteresirano javnostjo oblikujejo državni spominski park z obeležjem in primernim napisom.

Pahor je Zoreta seznanil s potekom izkopa in iznosa posmrtnih ostankov iz jaška I. na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami in dodal, da je komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč zaradi številnih tehničnih in prostorskih ovir odločila, da bodo žrtve pokopane v Spominskem parku Dobrava.

Nadškof Zore je sprejel v vednost razloge, na podlagi katerih pokop žrtev na Teharjah ni mogoč, in sprejel dejstvo, da bodo posmrtni ostanki iz kostnice pri Hudi Jami predvidoma konec letošnjega oktobra pokopani v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Predvidene pogrebne slovesnosti se bosta udeležila predsednik republike in predstavniki Cerkve.

Sledljivost posmrtnih ostankov
Predsednik in nadškof spoštujeta pričakovanja svojcev do identifikacije DNK zunajsodno umorjenih sorodnikov in njihovega pokopa v družinske grobove. Zato sta podprla odločitev, da z namenom poznejše DNK-analize pristojni državni organi uredijo odvzem in hrambo vzorcev ter poskrbijo za njihovo sledljivost.

Ob tem sta Zore in Pahor podprla predlog omenjene komisije, da v dialogu z zainteresirano javnostjo pripravi predlog za celostno ureditev enotnega muzejskega kompleksa, ki bo simbolno povezoval Teharje in Hudo Jamo ter se ob tem pripravi seznam imen slovenskih žrtev, ki bodo zapisane v Spominskem parku Teharje.

Povabilo papeža v Slovenijo
Spregovorila sta tudi o skorajšnjem Pahorjevem obisku pri papežu Frančišku v Rimu. Ljubljanski nadškof je ob tem izrazil zadovoljstvo, da bo predsednik Pahor papeža Frančiška povabil, naj prihodnje leto obišče Slovenijo.