V času, ki prihaja, potrebujemo samozavest, je dejal predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
V času, ki prihaja, potrebujemo samozavest, je dejal predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Brglez
Vesel in pogumen človek premika gore, pravi Brglez. Foto: BoBo


V Sloveniji še zdaleč ni vse idealno, je dejal predsednik države Borut Pahor. Je pa boljše, iz česar izpelje sklep, da "skupaj zmoremo". "Prav to samozavest potrebujemo za čas, ki prihaja. Še veliko bolj se moramo zanesti na lastne presoje, na lastno pamet in naš pogum," je povedal v novoletni poslanici.
Državljane je pozval k enotnosti in sodelovanju. "Ne gre zgolj za plemenita dejanja in solidarnost, krepiti moramo občutek pripadnosti drug drugemu. Da smo torej zaradi tega bolj povezana skupnost, bolj uspešna država in bolj prijazna domovina za vse," je dejal.
V družini, a naše težave so naše
"Pripadamo evropski družini. V svetu imamo veliko zaveznikov in prijateljev, vendar pa ne smemo pričakovati, da bo naše vitalne zadeve namesto nas reševal kdo drug. V veliki meri jih moramo rešiti sami, zato je pomembno, da sodelujemo, se spoštujemo in spodbujamo," je še poudaril.
"Ničesar nas ni strah, na prihodnost pa gledamo z velikim upanjem," je nagovor Slovenkam in Slovencem končal Pahor.

Brglez: Gradimo na tem, kar znamo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je v novoletni poslanici vsem državljankam in državljanom poleg zdravja in vsega dobrega v prihodnjem letu zaželel tudi obilo poguma in veselja, da bi tudi v prihodnje gradili na tem, kar zmoremo in znamo.

V našo državo se po dolgem času ponovno vrača gospodarska rast, z njo pa boljši obeti za blaginjo. A v tem zanosu, ko Sloveniji kaže na boljše, po njegovih besedah ne smemo pozabiti na najbolj ranljive posameznike v naši družbi. Zato Brglez poziva, da bodimo do njih v prihodnjem letu še posebej solidarni in čuteči. "Stopimo jim naproti in jim - po svojih močeh - pomagajmo," poudarja.

Poleg solidarnosti naj Slovenijo v letu 2017 krasi smelost, piše predsednik DZ-ja. Zato vsem Slovenkam in Slovencem poleg zdravja in vsega dobrega, želi tudi obilo poguma in veselja. Kajti le vesel in pogumen človek po njegovih besedah "zmore premakniti ne samo skale, ampak tudi gore". In mi smo, kot pravi, to uspeli.

Pred 25 leti smo se osamosvojili, dosegli smo mednarodno priznanje, vstopili smo v EU in Zvezo Nato in premagali gospodarsko krizo, ki nas je silovito zadela leta 2008. Vse to pa smo po njegovih besedah zmogli zato, ker smo predvsem verjeli vase in v svoje sposobnosti.

Zatorej Brglez poziva, da tudi v prihodnje gradimo na tem, kar zmoremo in znamo. "Slovenija je namreč država vseh nas, zato jo moramo tudi skupaj, in z roko v roki, soustvarjati," poudarja. Slovenija bo imela prihodnost le, če bo ta ustvarjena v slogi in prijaznih odnosih med nami, njenimi državljani in državljankami, je še zapisal Brglez.