Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je v slavnostnem govoru dejal, da je bila bitka na Kumu "bitka za medije in resnico o vojni". Po njegovih besedah se je že v prvih dneh vojne pokazalo, da so bili mediji eno močnih orožij, saj so ponesli informacije o vojni v slovenske domove in v svet. To je JLA spoznal zelo hitro, zato je napadel radijske in televizijske oddajnike, ampak ob tem doživel prvi poraz.

V osamosvojitveni vojni so naloge uspešno opravili vojaški in civilni dejavniki. Med katerimi si "posebno mesto zaslužijo tisti, ki so omogočili, da so informacije o dogodkih v Sloveniji pravočasno obšle svet". "To pa so bili mediji in novinarke ter novinarji ali še bolje medijski delavci," je dejal Lipič.

Treba se je zamisliti o pomenu javne RTV, ki ni last nobene politične stranke, ne tiste na oblasti ne tiste v opoziciji. Pozval je, naj od politike in vsakokratne vlade zahtevamo, da "zagotovi razvoj, nemoteno delovanje, objektivnost in neodvisnost javne RTV in javnega medijskega servisa".

V govoru je spomnil tudi na pomen obrambnih sil in celotnega obrambno-varnostnega sistema. "Če tega elementa slovenska politika ne bi imela, se osamosvojitev Slovenije ne bi uresničila ali pa bi se, vendar z bistveno več žrtvami," je povedal Lipič. Veterani vojne za Slovenijo pa zahtevajo dostojen odnos slovenske politike do vseh vojnih veteranov in uresničitev vseh pravic, določenih z zakonom o vojnih veteranih.

Ob koncu je opozoril, da človeštvo potrebuje mir, naloga vojnih veteranov pa je, da se za mir in sožitje zavzemajo ob vsakodnevnem delu.

28. junija 1991 so letala JLA napadla oddajnike RTV Slovenija

26. junija 1991 je Slovenija razglasila samostojnost, dan pozneje pa je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela vojaški napad. Drugi dan spopadov, 28. junija 1991, so letala JLA napadla letališče Brnik (današnje letališče Jožeta Pučnika), oddajnike Radiotelevizije Slovenija na Krimu, Kumu, Boču in Nanos ter karavanški predor, Kočevsko Reko in Mursko Soboto. 2. julija so oddajnik na Kumu napadli znova, prav tako oddajnika na Nanosu in v Domžalah.

Prvi napad na Kum je povzročil materialno škodo, v njem pa je bil huje ranjen en pripadnik 136. voda teritorialne obrambe, sedem pripadnikov pa lažje.

Cilj napadov JLA na oddajnike je bil onemogočiti televizijski in radijski signal ter tako preprečiti informiranje ljudi doma in v tujini o dogajanju v Sloveniji. Cilj je bil tudi onemogočiti komunikacijo teritorialni obrambi, saj je prek nekaterih oddajnikov potekala tudi vojaška komunikacija, med njimi tudi prek oddajnika na Kumu. Skupna škoda zaradi napadov na oddajnike je bila ocenjena na 10 milijonov takratnih nemških mark.