Foto:
Foto:

Statističnih podatkov za plače decembra lani, na podlagi katerih bodo ugotovili, ali uskladitev pokojnin bo, še ni. Obstaja pa pozitivna razlika med stopnjo rasti povprečnih mesečnih plač in stopnjo rasti pokojnin že na podlagi statističnih podatkov za plače novembra lani.

Povprečna mesečna najnižja pokojninska osnova v obdobju januar-december 2003 je znašala okrog 93.800 tolarjev in je bila za 5,5 odstotka višja od povprečne najnižje osnove v letu 2002.

Uskladitev pokojnin v februarju je po zakonu pogojena s pozitivno razliko med stopnjo rasti povprečnih mesečnih plač na zaposlenega, izplačanih za obdobje januar-december predhodnega leta, v primerjavi s povprečjem teh plač, izplačanih za obdobje od januarja do decembra leto pred tem, in stopnjo rasti pokojnin, izplačanih za isti obdobji. Ugotovljeno pozitivno razliko pomnožijo z 12 in zmnožek delijo z 11. Tej razliki prištejejo še 50 odstotkov razlike v stopnjah rasti povprečnih mesečnih plač in pokojnin, izplačanih za predhodno koledarsko leto.

Uskladitev zagotavlja enakopravnost
Ta uskladitev je namenjena zagotovitvi enakopravnega položaja med prejemniki pokojnin, ki so se se upokojili do konca leta 2002, in tistimi, ki so se upokojili v letu 2003. Če je bila stopnja rasti povprečnih mesečnih plač, izplačanih za posamezno koledarsko leto, višja od stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, pa je treba po zakonu zagotoviti najmanj tolikšno rast pokojnin, kot je znašala stopnja rasti cen življenjskih potrebščin.