Šturm opozarja poslance, da je ogroženo nepristransko sojenje, če sprememb ne bodo potrdili. Foto: EPA
Šturm opozarja poslance, da je ogroženo nepristransko sojenje, če sprememb ne bodo potrdili. Foto: EPA
Zakon o odvetništvu

Spremembe zakona, ki je bil v parlametnu sprejet pred kratkim, so na ministrstvu za pravosodje pripravili konec prejšnjega tedna, po mnenju opozicije pa zgolj zaradi primera Penko in brez resnega premisleka o posledicah za sodno vejo oblasti.

Preglasovali predlog Lavtižar Beblerjeve
V vroči, predvolilno obarvani in več kot štiri ure trajajoči razpravi pa so vladni poslanci opozicijske kolege preglasovali pri obravnavi že februarja vloženega predloga zakona odvetništvu s strani polsanke Darje Lavtižar Bebler.

Za vladni predlog se je še posebej mudilo - za četrtek je namreč sklicana izredna seja, na kateri bi uvedli omenjeno konkurenčno klavzulo. Minister za pravosodje Lovro Šturm je prepričan, da brez te omejitve ni mogoče zagotoviti nepristanskega sojenja. Da gre za preglobok poseg v ustavo, je predlog zavrnila parlametnarna zakonodajna služba.

Gre za maščevanje sodnikom?
Pavel Gantar iz Zaresa je dejal, da ima občutek, da se zgolj maščujejo sodnikom, primer Penko pa je v tem primeru nepomebmen. "Vi bi glasovali, tudi če bi voda tekla v breg, tako se vam mudi," pa je bil še bolj slikovit Borut Sajovic iz LDS-a.

Pomisleke o štiri letnem obdobju so izrazili v SLS-u, a je večina vladnih poslancev napovedala zeleno luč za četrtkovo obravnavo.

Zakon o odvetništvu