Ministrica pravi, da lahko glede na to, kaj je videla ob obisku gradbišča pediatrične klinike, dela trajajo še dve leti. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica pravi, da lahko glede na to, kaj je videla ob obisku gradbišča pediatrične klinike, dela trajajo še dve leti. Foto: MMC RTV SLO
Zofija Mazej Kukovič v pediatrični kliniki
Ministrica zavrača trditve SCT-ja, da del ne morejo dokončati, ker oprema še ni naročena, saj za dokončanje gradnje, meni Mazej Kokovičeva, ni pomembno, kje bo stala kakšna miza. Foto: MMC RTV SLO

Ministrica za zdravje dopušča možnost, da bi ministrstvo z gradbeniki (npr. tistimi, ki gradijo pediatrično kliniko) prekinilo pogodbe.

pravi, da po tistem, kar je videla ob zadnjem obisku gradbišča nove pediatrije, ugotavlja, da dela lahko potekajo tudi še dve leti. Zato bo, če izvajalci ne bodo pohiteli z delom, ministrstvo izkoristilo vse zakonske možnosti, tudi unovčenje garancij in prekinitev pogodb ter najetje novih izvajalcev.

"Tudi če bomo morali iskati drugega izvajalca za dokončanje del, bomo porabili pol manj časa in energije, kot ga izgubljamo zdaj, ko je bilo treba sedem mesecev, da se je vgradilo nekaj vrat in položilo nekaj ploščic," je prepričana ministrica.

Za trgovske centre dva meseca, za bolnišnico 10 let
Mazej Kukovičeva meni, da bo nadaljnje sodelovanje s temi izvajalci mogoče le, če "bodo razumni in bodo v dneh, ko se z odgovornimi za investicije na ministrstvu dogovarjajo glede aneksov, pripravili natančen terminski načrt dokončanja del - in to tak terminski načrt, ki ne bo vseboval le končnega datuma, ampak tudi datume konca posameznih faz na pediatriji".

"Vsak trgovski center znamo postaviti v treh mesecih, bolnišnico pa v 10 letih." še pravi ministrica.

SCT, eden izmed izvajalcev gradbenih del na pediatrični kliniki, sicer zahteva še tretji aneks k pogodbi o gradnji. Na SCT-ju pravijo, da je ministrstvo za zdravje med gradnjo spremenilo zahteve, zato bo treba po njihovem mnenju podpisati še en aneks za izvedbo dodatnih del, obenem pa SCT zahteva še dodatnih pet milijonov evrov. V podjetju še pravijo, da je gradnja nove pediatrične klinike v sklepni fazi.

"Vem, kako dolg je meter"
Mazej Kukovičeva na zahteve SCT-ja odgovarja, da je po njenih podatkih vrednost del ocenjena le na 1,5 milijona evrov. Na trditve, da dela ni mogoče nadaljevati, ker še ni naročena oprema za te prostore, pa je Mazej Kukovičeva odgovarja, da so delni razpisi za opremo že bili. "Izgovarjanje na to, da se objekt ne more dokončati, ker se ne ve, kje bo stala miza in kje leva noga magnetne resonance, ni vzrok, da se ne dokonča. Zadeve morajo teči vzporedno. Toliko izkušenj že imam pri gradnji, da vem, kako dolg je meter!"