V Sloveniji je standardni čas centralni evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Foto: EPA
V Sloveniji je standardni čas centralni evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Foto: EPA

Premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. Evropski poslanci so ob tem pozvali države članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

V Sloveniji je standardni čas centralni evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Glede na zakon o računanju časa bi po ukinitvi premikanja ur v Sloveniji obveljal zimski čas. Če se bo v okviru posvetovanj z EU-jem in s sosednjimi državami izkazalo, da bi bila potrebna sprememba standardnega časa, bo vlada izvedla potrebna posvetovanja o podpori za tako spremembo, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. V anketi, ki jo je izvedla Evropska komisija, se je 56 odstotkov Slovencev izreklo za stalni poletni čas, 36 odstotkov pa za zimski čas.

Uro premikajo v 70 državah po svetu

Prvi premik ure so izvedli v Avstriji in Nemčiji po drugi svetovni vojni, pripomogel pa naj bi k zmanjšanju porabe energentov in boljšemu izkoristku svetlega dela dneva. V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU-ja, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska. Tudi del Cipra ne premika ur. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova.