Predsednik vlade Robert Golob je državnemu zboru posredoval seznam kandidatov za nove resorje. Foto: Državni zbor
Predsednik vlade Robert Golob je državnemu zboru posredoval seznam kandidatov za nove resorje. Foto: Državni zbor

Ministra Bojan Kumer in Igor Papič sta podala odstopni izjavi, ker bosta v vladi z 20 resorji, ki jo bodo lahko oblikovali po potrditvi na referendumu, vodila drugi ministrstvi. Štirim drugim ministrom pa so mandati že prenehali, saj so področja dela njihovih resorjev drugačna.

Golob naj bi seznam kandidatov vložil še danes

Spremenjeni zakon o vladi prinaša tri nova ministrstva, zaradi reorganizacije pa se bodo morali pred DZ-jem znova predstaviti še štirje aktualni ministri, ki jim je mandat prenehal z uveljavitvijo zakona.

Državni zbor bo zaslišanja kandidatov opravil v četrtek in petek. Glede na razpored ministrskih zaslišanj, objavljen na spletni strani DZ-ja, bodo v četrtek svoje načrte pristojnim delovnim telesom DZ-ja predstavljali kandidati za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek, za ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, v petek pa kandidati za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac, za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in za ministra za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Ministrice in ministri bodo v DZ najverjetneje zaprisegli na redni plenarni seji, predvidoma 24. januarja, je v izjavi za medije napovedala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič.

Kdo bo prevzel notranje ministrstvo, še ni jasno

Na seznamu ministrskih kandidatov pa še ni kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve. Zamenjava na tem resorju je nujna po odstopu prejšnje notranje ministrice Tatjane Bobnar. Vodenje je začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Premier Robert Golob pa ima tako še dva meseca časa, da predlaga kandidata za novega notranjega ministra.

Premier je sicer dejal, da sta oblikovanje vlade po spremenjenem zakonu o vladi in iskanje novega ministra za notranje zadeve ločena postopka. Napoveduje, da si bodo za iskanje novega notranjega ministra vzeli toliko časa, kolikor ga bodo potrebovali, da bodo našli rešitev, s katero bodo zadovoljni. V igri je trenutno več imen, končnega favorita pa po Golobovih besedah še nimajo.

Začenja se reorganizacija vlade

Izredna seja, ker se izteka rok

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je na kolegiju pojasnila, da se danes izteče rok, v katerem se mora DZ seznaniti z odstopoma obeh ministrov. DZ bi sejo lahko izpeljal že v preteklem tednu, a so bile tedaj parlamentarne počitnice. Na opozorilo vodje poslancev SDS-a Jelke Godec, da sklicevanje sej tako na hitro – danes namreč potekajo tako seja kolegija kot seja mandatno-volilne komisije in izredna seja DZ-ja – ni ustrezno, pa je Klakočar Zupančič odgovorila, da bodo ta pomislek v prihodnje upoštevali.

Novi poslanec v vrstah SDS-a

Na izredni seji so poslanci potrdili tudi mandat nadomestnemu poslancu SDS-a Andreju Kosiju, ki je nasledil novoizvoljenega župana Lendave Janeza Magyarja. Ta se je mandatu odpovedal, potem ko je bil izvoljen na lokalnih volitvah.

Reorganizacija vlade je korak naprej