Koalicija je razpravljala o varčevanju in naslednjih korakih. Foto: BoBo
Koalicija je razpravljala o varčevanju in naslednjih korakih. Foto: BoBo
Koalicija pred napornim tednom

Poslanci in predsedniki koalicijskih strank so na nocojšnjem srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo dokončno uskladili stališča do zakona za uravnoteženje javnih financ ter rebalansa letošnjega državnega proračuna.
"Koalicija je v popolnosti usklajena," je po srečanju povedal Janša. "To bo eno najpomembnejših odločanj v zgodovini te države," je o proračunskih dokumentih, o katerih bo ta teden odločal DZ, dejal Janša. V skladu s tem bodo poslanke in poslanci glasovali na sejah delovnih teles in na plenarni seji parlamenta.

Vlada je predlog rebalansa, s katerim želi že letos znižati proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda, poslala v obravnavo v DZ že pred mesecem dni, medtem pa se za zdaj neuspešno pogajala s sindikati o varčevalnih ukrepih, ki jih je zapisala v zakon za uravnoteženje javnih financ.

S tem zakonom naj bi se izdatki proračuna in drugih blagajn javnega financiranja v primerjavi z lanskimi znižali za približno 800 milijonov evrov. Od tega želi približno četrtino prihrankov zagotoviti z znižanjem plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev. V javnosti pa so precej nezadovoljstva vzbudili tudi predlagani ukrepi na področju družinske politike in socialnih transferjev, vendar pa je vlada na teh področjih tudi s sindikati uspela bolj zbližati stališča kot pa pri plačah javnih uslužbencev.

Predloge za milejše ukrepe na nekaterih področjih so imele tudi nekatere koalicijske stranke, DeSUS denimo glede rekreacijskega dodatka za upokojence, NSi pa glede družinske politike. Glede na današnje Janševe izjave so se uskladili tudi glede teh vprašanj. O podrobnostih ni govoril, je pa dejal, da so nekatera dopolnila že vložena, druga pa še bodo.

Vlada se je s stavkajočimi sindikati javnega sektorja pogajala okoli 150 ur. Medtem ko je sprva načrtovala linearno znižanje plač za deset odstotkov, je konec minulega tedna ta predlog nekoliko omilila, a ga Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja še vedno zavrača.

Sindikati so v soboto vladi dali nov predlog, katerega vsebina še vedno ni znana. Janša je danes menil, da še obstaja nekaj možnosti za uskladitev ukrepov s sindikati, čeprav ne ravno veliko. Do določenih zbližanj je v času dolgih pogajanj po njegovih besedah sicer prišlo, a je še veliko razlik. Vnovič je poudaril, da se je koalicija pripravljena pogajati do zadnje minute.

Formalni rok za vlaganje dopolnil k zakonu za uravnoteženje javnih financ se izteče v ponedeljek, ko je seja odbora DZ za finance kot matičnega delovnega telesa. K členom, ki bodo ostali odprti, pa bo mogoče dopolnila vlagati tudi še na plenarni seji DZ, ki bo predvidoma v četrtek in petek. Ob tem Janša pričakuje, da bodo zaradi velikega števila vloženih dopolnil ostali odprti praktično vsi členi, torej nekaj možnosti za nadaljnje dogovarjanje teoretično še obstaja.

Zavod za oživitev civilne družbe podpira vlado
Že čez dan so se oglasili predstavniki Zavoda za oživitev civilne družbe, kjer podpirajo vladne varčevalne ukrepe. Slovenci bi po njihovem mnenju morali ne le razumeti, da so finančni rezi nujno potrebni, ampak tudi, da ob tem, ko so različne politične usmeritve nujno potrebne za obstoj demokracije, je soglasje vseh političnih strank ob času nacionalne krize potrebno.

V zavodu zato pričakujejo, da bo večina slovenskih državljanov to razumela in podprla načrtovane ukrepe vlade. "Preprosto, ne moremo si več privoščiti, da bi porabili več, kot ustvarimo," poudarjajo in opozarjajo, da bi nadaljnje zadolževanje vodilo v "finančni zlom države".

Koalicija pred napornim tednom