Janša vsebine ali sklepov neformalnega pogovora z Mesićem (po pričakovanjih) ni razkril. Foto: EPA
Janša vsebine ali sklepov neformalnega pogovora z Mesićem (po pričakovanjih) ni razkril. Foto: EPA
Predsednik NSi-ja
NSi bo kljub skrbi, da bi preveliko število pokrajin povzročilo preveliko javno porabo, vladni predlog 14 pokrajin podprl. Foto: RTV SLO
Janša molči o podrobnostih

O vsebini slovenske pobude za reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško bo več spregovoril potem, ko se bo soseda nanjo tudi uradno odzvala. Za zdaj je premier pojasnil samo, da je celovita in se dotika vseh ključnih odprtih vprašanj. Janša je še dodal, da informacije, ki krožijo v javnosti o vsebini slovenske pobude reševanja aktualnih odprtih vprašanj, ne držijo v celoti.

V začetku tedna so v javnost prišle informacije o slovenski pobudi za ureditev vprašanj s Hrvaško, ki naj bi vsebovala predlog o arbitraži pred Ovsejevim sodiščem v Ženevi, ki ga vodi Francoz Robert Badinter. Prvi odzivi Zagreba pobudi niso naklonjeni, a Slovenija uradni odgovor Zagreba še pričakuje, kar pa naj bi se po Janševih besedah zgodilo kmalu.

Janša glede slovenske pobude, ki je bila neuradno oblikovana že pred skoraj letom dni, sicer ostaja optimističen, a v isti sapi dodaja, da je nemogoče vnaprej reči, ali bo uspešen.

Puščica partnerici
V oceni dela vlade je povedal, da je 14 realno število pokrajin, predlog pa koalicijsko usklajen. Spodnja meja ne more biti dosti nižja, meni. Kot je znano, se je koalicijski NSi prejšnji teden zavzel le za šest pokrajin, s tem pa druge vladne partnerje nemalo presenetil.

Po mnenju predsednika vlade bi bilo korektno, da tisti, ki dajejo pobude, povedo, katere izmed pokrajin ne bi imeli. Na obiskih po regijah, ki jih vlada opravlja, ministri po njegovih besedah namreč njihovo ustanovitev podpirajo.

NSi bo podprl predlog 14 pokrajin
Na premierjeve besede so se že odzvali tudi v NSi-ju in pravijo, da so pripravljeni podpreti vladni predlog 14 pokrajin. Kljub temu pa si v stranki želijo, da "se napravi več pokrajinskih modelov in izračun, koliko bi posamezne pokrajine stale ter kakšne koristi bi od njih imeli", saj jih skrbi, da bi tako veliko število pokrajin povzročilo preveliko javno porabo.

O obstoju prisluškovalne naprave ni seznanjen
O nakupu prisluškovalne naprave za vojaško obveščevalno službo, s katero naj bi vojaški obveščevalci prisluškovali pogovorom po prenosnih telefonih, pa je dejal, da z obstojem te naprave ni seznanjen in da se mu uporaba takšne naprave zdi problematična.

Janša: Za pomankljivo obveščanje javnosti glede megazabavišča kriv Hit
Janša se je odzval tudi na glasno nasprotovanje gradnji megazabavišča na Goriškem. Po njegovem mnenju je nezadostno obveščanje javnosti o morebitnih pozitivnih in negativnih posledicah projekta ameriške družbe Harrah's in goriškega Hita povzročilo, da se je vprašanje v javnosti preveč spolitiziralo.

Janša je prepričan, da je to napako, za katero je po njegovem najbolj odgovoren slovenski partner, treba z boljšim obveščanjem javnosti in analizami čim prej popraviti. Janša je še zagotovil, da megazabavišča ne bo mogoče izpeljati, "če okolje do projekta ne bo prijazno".

V Hitu Janševe očitke zanikajo in vztrajajo, da so javnost obveščali ažurno in usklajeno s finančnim ministrstvom.

Dosežki vlade ob polletju
Janša je spregovoril tudi o dosežkih vlade, ki je v prvem polletju intenzivno uresničevala zaveze iz strategije razvoja Slovenije. Po njegovem mnenju je Slovenenija ključne cilje presegla saj je v prvem polletju dosegla štiri odstotke viško gospodarsko rast kot v EU-ju, za toliko višja pa je bila tudi v primerjavi z območjem evra.

Janša molči o podrobnostih