Poslanec Jože Horvat je dejal, da predlog o pokrajinah ni ultimativna zahteva, ampak povabilo k tehtanju več možnosti. Foto: NN
Poslanec Jože Horvat je dejal, da predlog o pokrajinah ni ultimativna zahteva, ampak povabilo k tehtanju več možnosti. Foto: NN
NSi proti oblikovanju 14 pokrajin

Poslanec Jože Horvat je dejal, da je bil NSi vedno zadržan do uvedbe pokrajin, saj jih skrbi, da bi državljane obremenili z dodatnimi stroški in s povečano birokracijo. Dodal je, da predlagani model 14 pokrajin ne more biti učinkovit in da bi bil za Slovenijo predrag.

"NSi danes daje v javno razpravo in premislek vsem akterjem, da se odločimo za manjše število pokrajin, konkretno šest pokrajin," je povedal Jože Horvat. V NSi-ju tudi ugotavljajo, da bi bilo nujno razmisliti o posebnem statusu glavnega mesta. Stranka po njihovih besedah ne nasprotuje ustanavljanju pokrajin, vendar je v tem trenutku zadržana do tega projekta.

Nasprotujejo tudi širitvi igralništva
Glede napovedane gradnje igralnice na Goriškem pa v NSi-ju vztrajajo pri negativnem stališču, čeprav pravijo, da igralništva ne želijo iztrebiti. Obstoječe igralnice naj bi po njihovem ostale, vendar pod strogim nadzorom institucij.

Vlada daje v javno razpravo 14 pokrajin
Vlada je potrdila izhodiščni predlog za javno razpravo, ki predvideva ustanovitev 14 pokrajin. Po mnenju ministra za lokalno samoupravo Ivana Žagarja bi morala biti to zgornja meja. Sam meni, da je število od devet do štirinajst najprimernejše za izvajanje pokrajinske zakonodaje. Minister je poudaril, da je bila pokrajinska zakonodaja usklajena s koalicijskimi strankami in tudi širše, ter izrazil upanje, da bo politična zaveza temu projektu ostala in da bo do uvedbe pokrajin prišlo še v letošnjem letu, saj je to izjemnega pomena za prihodnost Slovenije.

NSi proti oblikovanju 14 pokrajin