Foto:
Foto:

Miha Brejc (SDS) je premierja vprašal o komentarju izjav v. d. direktorja urada za preprečevanje korupcije Boštjana Penka, da je največ korupcije v ekonomskih in političnih elitah. Te besede naj bi letele tudi na Ropa, ki sodi v politično elito. Kritiziral je neučinkovitost državnih organov v boju proti korupciji.

Rop je poudaril, da je vlada aktivna, saj je ustanovila omenjeni urad in izoblikovala jasno strategijo boja proti korupciji, rezultat dela pa naj bi bil tudi nov zakon o preprečevanju korupcije. Zaradi povečane aktivnosti vlade se je o korupciji začelo bolj govoriti, javnost pa je postala za to temo bolj občutljiva.

Rop: Kad in Sod nimata namena upravljati gospodarske družbe
Poslanca Andreja Bajuka (NSi) je zanimalo, kakšna bo strategija vlade do prodaje podjetij v državnem solastništvu v luči nove evropske smernice o prevzemih in kakšno razvojno strategijo uveljavlja vlada in prek nje državna sklada v papirni industriji v Sloveniji. Prav tako je premierja vprašal, zakaj vlada dovoljuje Kapitalski družbi (Kad) in Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki imata skupaj v Palomi 70-odstotni kapitalski delež, neaktivno upravljalsko vlogo.

Rop je odgovoril, da si vlada prizadeva, da bi do konca januarja pripravila končno različico, ki bo usklajena tudi z dopolnili iz evropske direktive. V zvezi s Kasdom in Sodom je premier poudaril, da nista bila ustanovljena z namenom, da bi opravljala posamezne gospodarske družbe in da bi poskušala dejavno vplivati na opravljanje teh družb. Glede konkretnega primera Palome pa zelo težko kar koli reče, kar ni že znano. Opozicijskega poslanca Ropov odgovor ni zadovoljil, zato je zahteval širšo razpravo.

Je vlada sposobna izpolniti zahteve Kjota?
Vodja poslanske skupine SMS-a Igor Štemberger je vprašal, kakšne ukrepe pripravlja vlada za doseganje ciljev, zastavljenih v kjotskem protokolu. Štemberger je opozoril na poročilo Evropske agencije za okolje, ki je pred dnevi v svojem poročilu ugotovila, da je Slovenija edina med državami pristopnicami EU-ja, ki ne bo izpolnila zahtevanega cilja zmanjševanja emisij toplogrednih plinov.

Rop je pojasnil, da je vlada letos sprejela operativni program zmanjševanja emisij, sicer pa ocenjuje, da je zahteve protokola možno izpolniti.