Borut Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da se vlada ne namerava truditi, da bi preprečila stavko uslužbencev javnega sektorja. Foto: BoBo
Borut Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da se vlada ne namerava truditi, da bi preprečila stavko uslužbencev javnega sektorja. Foto: BoBo
Se bo uprl še drugi del sindikatov?

Premier je opomnil, da sindikati zahtevajo povišanje plač, kar pa po njegovem mnenju ni pravično. "Ni pravično, da bi se uslužbencem v javnem sektorju še naprej dvigovale plače, čeprav to določa kolektivna pogodba, medtem ko bi bile plače v realnem sektorju odstopajoče nižje in bi bili tam še naprej priča odpuščanju ljudi," je dejal predsednik vlade.

Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij
Kot je znano, je 21 sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija za 27. september napovedalo stavko. Oblikovali so šest stavkovnih zahtev - najpomembnejša je odprava zadnjih dveh četrtin plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom 2010 in 2011. Poleg tega pa zahtevajo, da se v zakon o sistemu plač za javni sektor glede položajnega dodatka, plačila dežurstev ter kvoruma za sklenitev in spremembo kolektivne pogodbe vrnejo določbe, kot so veljale pred zadnjima dvema (s sindikati neusklajenima) novelama.

Med šestimi stavkovnimi zahtevami je še takojšen umik predlogov, ki posegajo v ekonomsko-socialni položaj javnih uslužbencev (dogovor, ki ga je vlada sindikatom ponudila v podpis avgusta letos) ter začetek pogajanj o odpravi anomalij plačnega sistema in predlogih sindikalne pogajalske skupine.

Pahor: Uslužbenci so večinoma že dobili nazaj, kar so dali
Predsednik vlade pa je ob tem prepričan, da so uslužbenci v javnem sektorju večinoma že dobili nazaj to, "kar so dali na oltar države za vstop v evropsko monetarno unijo", večina plačnih nesorazmerij je že bila odpravljena. Večina plačne reforme je tako pod streho, njeno nadaljevanje pa vlada napoveduje takoj, ko bodo to omogočale gospodarske razmere. Poleg tega, dodaja premier, v javnem sektorju ni bil odpuščen skoraj nihče in tudi ne bo, po drugi strani pa so plače v realnem sektorju padle za deset odstotkov.

Javni sektor bo stavkal za višje plače, v realnem ljudje izgubljajo službe
"Delavci v javnem sektorju, ki so vsi ostali v službah in večinoma dobili v dveh kvartalih povišane plače in odpravo nesorazmerij, bodo zdaj oklicali stavko zato, ker zahtevajo višje plače. Mi pa se borimo za povečanje konkurenčnosti in moramo paziti, da pomagamo delavcem v realnem sektorju, ki izgubljajo službo, jih prezaposlujemo in da pomagamo podjetjem, da v realnem sektorju odpirajo nova delovna mesta," je zatrdil Pahor.

Po napovedih naj bi sicer stavkalo okoli 80 tisoč zaposlenih v javnem sektorju. Stavka bo potekala na delovnem mestu, kar pomeni, da ne bo nikakršnih demonstracij po mestu, je v sredo pojasnil vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević.

Se bo uprl še drugi del sindikatov?