Med kriznim in nepremičninskim davkom, med proračunom in zaupnico. Foto: BoBo
Med kriznim in nepremičninskim davkom, med proračunom in zaupnico. Foto: BoBo
Koalicija skuša doseči dogovor glede davka

Premierka Alenka Bratušek je zadovoljna z nocojšnjim sestankom koalicijskega vrha, na katerem je beseda tekla o predlogu zakona o davku na nepremičnine, so za STA sporočili iz njenega kabineta. Ali so partnerji usklajeni, ni znano, se bo pa Bratuškova v sredo udeležila seje članov izvršnega odbora DeSUS-a, od katerih pričakuje državotvorno odločitev.

Kot so še pojasnili v kabinetu predsednice vlade, bo Bratuškova v sredo članom izvršnega odbora DeSUS-a "še enkrat natančno razložila finančno situacijo v državi", ob tem pa verjame, da bo DeSUS sprejel državotvorno odločitev.

Preostali predstavniki koalicijskih strank na srečanju, ki je potekalo na Brdu pri Kranju, niso dajali izjav ne pred srečanjem ne po njem.

V Državljanski listi kriznemu davku odločno nasprotujejo. Rešitev koalicijskega nepremičninskega zapleta vidijo v znižanju davčnih stopenj in v novem t. i. supervarčevalnem zakonu.

DeSUS z nepremičninskim davkom ne bi reševal proračuna, ki zaradi uganke o tem, kakšna sploh je bančna luknja, ni realen, poudarja Karl Erjavec. Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati in Državljanska lista pa v nepremičninskem davku vidijo ukrep, s katerim bi lahko zaprli proračun, ki vodi iz krize. Karl Erjavec je bil zato spet okrcan, danes od poslanca DL-ja Marka Pavlišiča: "Ni pa to, kar danes govori gospod Erjavec, to, kar je govoril včeraj, verjetno pa tudi ni to, kar bo govoril jutri."

Ker Erjavec ne popušča, naj bi v Državljanski listi na koalicijskem sestanku predlagali, da za leto dni 85-odstotna osnova vrednosti velja ne le za stanovanjske, ampak tudi za gospodarske nepremičnine, in še, da se za približno 100 milijonov evrov, kolikor jih bo zmanjkalo, pripravi supervarčevalni zakon. In kaj bi v DL-ju na odhodkovni strani rezali? Pokojnine, plače javnih uslužbencev ali socialne prejemke? "Kje bo to mogoče, bo stvar koalicijskih dogovorov, lahko pa pogledamo, kaj se je zgodilo na Portugalskem, v Španiji ali v Grčiji. S tem dobimo oceno, v katero smer je mogoče iti," pravi Pavlišič.

Koalicijski partnerji se nocoj najverjetneje niso mogli izogniti niti razpravi o tem, kaj so med obiskom pri nas izpostavili predstavniki evropskih institucij. Poslanec Državljanske liste Pavlišič je takole komentiral namigovanja, da je evropska trojka že tako ali drugače v Sloveniji: "Morda so ti prihodi različnih delegacij, ki so v zadnjem času kar aktivni, še najbolj podpora Adrii Airways v njeni težki situaciji."

Nataša Mulec (RA SLO), L. D.

Koalicija skuša doseči dogovor glede davka