Operativno delovno skupino bo vodil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Foto: BoBo
Operativno delovno skupino bo vodil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Foto: BoBo
Po žledu zvoniti očitno ni prepozno
Vlada z operativno skupino v sanacijo

Naloga skupine bo tudi ugotoviti, ali je šlo pri sanaciji kaj narobe.

Kot je dejala premierka Alenka Bratušek, gre pri morebitnih spremembah zakonodaje za potrebo po intervencijskem zakonu, danes pa so izpostavili še zakon o javnih naročilih. Operativno delovno skupino bo vodil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Minister za finance Uroš Čufer je pojasnil, da je že v četrtek potekal sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, na katerem so pregledali možnosti cenejšega kreditiranja za sanacijo škode, ki je nastala v naravni nesreči. Ocenjevanje škode se je že začelo, prvi sklepi bi bili lahko izdani že ta teden, je napovedala Alenka Bratušek.

Zvečer bo na ministrstvu za kmetijstvo potekal delovni sestanek, na katerem se bodo pogovarjali o tem, kako zagotoviti, da bo les, ki ga je zdaj veliko na voljo, ostal v Sloveniji in da ga ne bomo prepoceni prodajali v tujino.

Alenka Bratušek: Vojska je šla res na teren nekoliko pozno
Na današnji sestanek o odpravljanju posledic ujme je premierka povabila tudi resorne ministre, poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo, načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, direktorja Elesa Aleksandra Mervarja in predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča.

Govorili so tudi o delovanju vojske ob naravni nesreči. Vojska mora po trenutni zakonodaji dobiti prošnjo lokalnih skupnosti, predsednica vlade pa meni, da bodo pri takšnem obsegu naravne nesreče, kakršen je bil tokrat, verjetno potrebne minimalne spremembe zakonskih določil.

3.000 vojakov je na terenu delo opravilo več kot dobro, a so "zaradi odziva lokalne skupnosti morda res šli na teren nekoliko pozno", je dejala.

"Nujen nov zakon za lažje popravilo elektrovodov"
Obrambni minister Roman Jakič je dejal, da je nujen intervencijski zakon, ki bo omogočil lažje popravilo elektrovodov. Ustaljena zakonska praksa javnih naročil bi bila po njegovih besedah namreč prepočasna.

Do zdaj je bilo pri ukrepanju ob naravni nesreči na terenu 48.000 ljudi, od tega največ gasilcev, 10.000 zaposlenih v elektropodjetjih, 3.000 vojakov in okoli 2.000 prostovoljcev. Od 5.000 do 6.000 ljudi je na terenu tudi danes, je povedala premierka.

Po žledu zvoniti očitno ni prepozno
Vlada z operativno skupino v sanacijo