Dopolnilo opozicijskih strank, ki sta ponovno glasovanje obstruirali, so poslanci koalicije potrdili s 53 glasovi za in nobenim proti. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Dopolnilo opozicijskih strank, ki sta ponovno glasovanje obstruirali, so poslanci koalicije potrdili s 53 glasovi za in nobenim proti. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

DZ je v sredo pozno zvečer zaradi zapleta pri glasovanju o omenjenem dopolnilu prekinil delo. Poslanke in poslanci so opozicijsko dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, ki bi prinesel polno uskladitev socialnih transferjev, izglasovali s 34 glasovi za in 28 proti. Več poslancev Svobode je potem trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Nazadnje se je odločila sejo prekiniti. Vodje poslanskih skupin so nato posvet pri predsednici DZ-ja nadaljevali še v četrtek in tudi danes.

Konsenz o nadaljnjih korakih med poslanskimi skupinami ni bil dosežen, zato je bila odločitev preložena na predsednico DZ-ja. Kot je nato sporočila na seji DZ-ja, se je odločila, da poslanci DZ-ja zaradi tehnične napake o opozicijskem dopolnilu glasujejo ponovno. Napaka se je po ugotovitvah strokovnjakov zgodila pri posredovanju rezultata glasovanja med strojno opremo in konferenčno-glasovalnim sistemom, je povedala Klakočar Zupančič.

V ponovnem glasovanju koalicija dopolnilo opozicije potrdila brez glasu proti

Dopolnilo opozicijskih strank, ki sta ponovno glasovanje obstruirali, so poslanci koalicije nato potrdili s 53 glasovi za in nobenim proti. Socialni transferji bodo tako v prihodnjem letu usklajeni v celoti.

“Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli. Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež," so po glasovanju sporočili iz stranke SDS.

Na ponovljenem glasovanju preobrat mnenja koalicije

Preiskava vzroka za tehnične težave še vedno v teku

Glasovanje o dopolnilu so v DZ-ju skladno s parlamentarno prakso ponovili, ker objavljeni rezultat glasovanja ne odraža prave volje poslancev. Leta 2004 je bil namreč v DZ-ju sprejet dogovor, da se v primeru, ko glasovalne naprave ne delujejo, glasovanje ponovi, je spomnila Klakočar Zupančič.

Glasovalna naprava pa je – tako meni tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja – sestavljena iz strojne in programske opreme. Vzrok delovanja naprave pri srednem glasovanju o omenjenem dopolnilu ne vpliva na uporabo odločbe, je dodala. Naknadno je pojasnila, da pristojni vzroke za tehnične težave medtem seveda raziskujejo. Ob tem je Klakočar Zupančič poslanca NSi-ja Aleksandra Reberška pozvala, naj se poslancem, ki so v sredo opozorili na tehnične težave, opraviči, saj da je bil do njih izjemno žaljiv.

Opozicija opozarja, da vzrok za domnevno napako še ni pojasnjen

Vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec je po odločitvi predsednice DZ-ja za ponovitev glasovanja napovedala obstrukcijo poslancev največje opozicijske stranke. Poudarila, je da je vzrok za domnevno napako vsekakor pomemben. "Pomembno je povedati, da je v tem dotičnem glasovanju prišlo do povečanih aktivnosti pri glasovanju pri nekaterih poslancih, še danes ne vemo, pri katerih poslancih, do kakšnih povečanih aktivnosti je prišlo in še danes nimamo uradnega mnenja proizvajalca," je opozorila.

Sorodna novica Cerar: Ponovno glasovanje je smiselna rešitev le, če se nedvomno dokaže tehnična napaka

"Torej lahko rečemo hipotetično, da je šlo za zlorabo sistema glasovanja, ali so poslanci to vedeli ali ne, ne vemo, ne bom domnevala, ne bom nikogar obtoževala," je dodala. V SDS-u tako pričakujejo končno poročilo proizvajalca naprave.

Reberšek je ocenil, da je sredno glasovanje pokazalo, da si poslanci Svobode ne upajo izraziti svojega mnenja in glasovati po svoji vesti. Ocenjuje, da so nekateri poslanci zadnji trenutek pred glasovanjem o omenjenem dopolnilu izvlekli kartico, saj so vedeli, da bodo rezultati glasovanja javno objavljeni.

Vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj je že v izjavi po posvetu vodij poslanskih skupin dejal, da je tudi iz vmesnega poročila razvidno, da je prišlo do povečane aktivnosti. Ta je lahko posledica odstranitve in ponovne vložitve poslanske kartice, večkratno ponavljanje te poteze ali pritiskanje različnih tipk v času, ko poteka glasovanje, je pojasnil. "Ključno je, da pravzaprav ves zaplet kaže na to, da vladajoča koalicija oziroma predvsem največja stranka ni dorasla vodenju države," je poudaril.

Opozicijski poslanci SDS-a in NSi-ja so pred ponovnim glasovanjem dvorano DZ-ja zapustili. Poslanci NSi-ja so se pozneje vrnili, SDS pa je sejo obstruiral do zaključka.

DZ v ponovnem glasovanju potrdil predlog opozicije

Sajovic pred ponovnim glasovanjem pozval k podpori opozicijskemu dopolnilu

"Interpretacije oziroma pogledi na to, kar se je zgodilo, se razlikujejo," je po posvetu dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Po njegovih besedah pa je očitno, da obstaja neskladje med strojno in programsko opremo, kar morda pod vprašaj postavlja tudi prvoten rezultat glasovanja o omenjenem dopolnilu.

Potrdil je tudi, da so poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki je dopolnilo podprl, ob glasovanju izvleki kartice iz glasovalne naprave. Ker so na določeni točki morali "presekati" zaplet, pa je kot pravilno ocenil, da je predsednica DZ-ja sprejela odločitev, najbolj primerno za institucijo DZ-ja.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je poudaril, da glasovalne naprave niso delovale pravilno in da je bilo ugotovljeno, da je prišlo do napake. "Glasovati moramo o amandmaju, ki bo ljudem, ki jim je težko, namenil in vrnil sredstva," je Sajovic dejal pred ponovnim glasovanjem. "Zato prosim in pozivam vse prisotne poslanke in poslance, da amandma podpremo," je dejal.

Dodal je, da sta "po pogovorih sodeč" predsednik vlade Robert Golob, kljub bolniški odsotnosti, in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva, "da tistim, ki jim gre težko, pomagamo". Sajovic je sicer obstrukcijo opozicije označil za preusmerjanje pozornosti od pomembnih ugotovitev preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.