Prva je prepoved fizičnega kaznovanja otrok uzakonila Švedska. Foto: RTV SLO
Prva je prepoved fizičnega kaznovanja otrok uzakonila Švedska. Foto: RTV SLO

Namen kampanje je spodbujanje evropskih držav k zakonski prepovedi telesnega kaznovanja otrok, kar je do zdaj storilo že osemnajst držav. Slovenije med njimi za zdaj še ni. Cilj kampanje je poleg tega tudi ozaveščanje staršev glede možnih alternativnih vzgojnih ukrepov.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je ob tem izrazila zaskrbljenost nad dejstvom, da v Sloveniji to področje še ni zakonsko urejeno. Na vlado je v zvezi s tem naslovila tudi javno vprašanje. Prepoved naj bi po njenih besedah uzakonil družinski zakonik, ki pa naj bi bil "umaknjen v predal".

Predsednik Foruma zoper telesno kaznovanje otrok pri Zvezi prijateljev mladine Pavle Kornhauser pa je kot ključno izpostavil ozaveščanje staršev, saj po njegovem nobena zakonodaja ne more preprečiti, da starši ne bi udarili otroka, če so tako naravnani. Najpomembneje je torej spremeniti miselnost staršev, je poudaril.

Za pravice otrok se je zavzela tudi poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš, ki je slovensko vlado pozvala k pripravi zakonske podlage, ki bi uveljavila ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja nad otroki.

Prva država na svetu, ki je prepovedala telesno kaznovanje mladih, je bila Švedska, ki je to storila že daljnega leta 1979.