S kampanjo želijo otrokom povedati, kdaj dotiki ali ravnanja njihovih bližnjih postanejo zloraba in kako morajo ravnati v takih primerih. Foto: MMC RTV SLO
S kampanjo želijo otrokom povedati, kdaj dotiki ali ravnanja njihovih bližnjih postanejo zloraba in kako morajo ravnati v takih primerih. Foto: MMC RTV SLO
O zlorabah otrok še vedno premalo govorimo

"Ocenili pa smo, da ni dovolj, da policija učinkovito preganja storilce tovrstnih kaznivih dejanj, temveč da se moramo še bolj angažirati s preventivnimi akcijami," pravijo na ministrstvu za pravosodje. V kampanji se bodo zato posvetili predvsem otrokom in jih ozaveščali, kaj so spolne zlorabe in kako morajo nanje reagirati.

"Namen te akcije je seveda najprej, da opogumimo žrtve spolnega nasilja, spolnih zlorab, da o zlorabah spregovorijo, da si poiščejo pomoč," pojasnjuje namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. Otrokom, starim od 10 do 15 let, je namenjena knjižica pisatelja Gorana Vojnovića Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite, ki je obenem slogan kampanje, kriminalisti, usposobljeni za preiskovanje tovrstnih kriminalnih dejanj, pa jih bodo na šolah seznanjali z namenom in pomenom akcije, je za Radio Slovenija poročala Nevenka Dobljekar.

"O tem moramo govoriti na glas"
Policija želi spodbuditi tudi strokovne institucije in starše, da zaščitijo otroke pred spolnimi zlorabami. "Pomembno je, da se naša družba zave te problematike in se aktivno vključi v njeno reševanje, zato moramo o tem govoriti na glas, opazovati naše otroke, jim ustrezno pomagati in jih zaščititi," poudarjajo na ministrstvu.

Večina zlorab se zgodi v krogu družine
Večina spolnega nasilja nad otroki se namreč dogaja v krogu družine, torej v okolju, ki mu otroci najbolj zaupajo. Lani je policija obravnavala kar 244 primerov kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Najvišja zagrožena kazen za spolno zlorabo otrok je 12 let zapora. Pravosodni minister Aleš Zalar pa opozarja: "Po podatkih policije niti učitelji niti zdravniki niso povsem dosledni pri posredovanju informacij, za katere zvedo pri opravljanju svojega poklica."

V kampanji sodelujeta tudi boksar Dejan Zavec in igralka Pia Zemljič, ki je osnovnošolcem na Ptuju prebirala odlomke iz Vojnovićeve knjige.

O zlorabah otrok še vedno premalo govorimo