"Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju," je dejal nadškof Anton Stres in zaradi povzročenega strahu dodal opravičilo staršem. Foto:
cerkev
Vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, Stres zagotavlja, da bo naredil vse, "da se ne bi zaradi naše nepazljivosti zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega". Foto: BoBo

Ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres je v izjavi za Radio Vatikan in Radio Ognjišče potrdil, da zoper dva duhovnika poteka cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti.

Razsodba prispela, ni še pravnomočna
Nadškof je še pojasnil, da je v obeh primerih imenoval pravnika, v enem celo iz tujine, da bi zagotovil čim bolj objektivno razsodbo. Po njegovih besedah se eden izmed postopkov v teh dneh končuje, "predvidene so ostre in ustrezne sankcije". "Razsodba je že prispela in je na stopnji vročitve in roka za pritožbo, ki traja deset dni," je pojasnil Stres, ki več podatkov zaradi nepravnomočnosti sodbe še ni podal.

Duhovnika nimata stika z mladimi
Nadškof je pojasnil, da gre za dejanja, ki so se zgodila pred okoli desetimi leti, vendar je kljub temu uvedel preventivne ukrepe in obema duhovnikoma odredil "tako pastoralno delovanje, kjer nista imela nobenih pristojnosti ali nalog za delovanje med mladimi, ki bi lahko bila pretveza za kakršno koli zlorabo". Kot je zagotovil, jima je bilo delovanje med mladimi izrecno prepovedano.

"Staršem se zaradi morebitnega strahu opravičujem"
Stres je še dejal, da verjame, da so lahko bili zaradi informacij, ki so se pojavile v medijih, nekateri starši "vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali kakšne od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti".

"Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju," je dejal nadškof in zaradi povzročenega strahu dodal opravičilo staršem.

Stres: Vse take pojave se zatre
Nadškof je zatrdil, da se vse take pojave odločno zatre in vsem morebitnim storilcem onemogoči takšno delovanje v Cerkvi, pri katerem bi lahko bili mladi izpostavljeni kakršni koli moralni nevarnosti. "Zato smo tudi sprožili te postopke in vsako prijavo jemljemo resno. Nobene nismo pometli pod preprogo in je tudi ne bomo," je povedal.

Pojasnil je še, da so ob vsaki prijavi najprej sprožili preiskovalni postopek, nato pa, če je bil sum utemeljen, še cerkveni sodni proces.

"Še z večjo pazljivostjo bom skrbel za moralno varnost mladih"
Vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, Stres zagotavlja, da bo naredil vse, "da se ne bi zaradi naše nepazljivosti zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega". "To je bila vedno moja trdna odločenost. In tudi zaradi tega, o čemer se piše in govori te dni, bom še z večjo pazljivostjo in odločenostjo tudi v prihodnje skrbel za moralno varnost mladih, ki jih starši zaupajo Cerkvi," je sklenil.