Jureta Jankovića bo zopet preverjala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Alenka Jeraj. Foto: BoBo
Jureta Jankovića bo zopet preverjala parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Alenka Jeraj. Foto: BoBo
Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da lahko njegov sin transakcije pojasni. Foto: BoBo
Jankovićevi nečedni posli

Že dalj časa je namreč znano, da ima vsaj eno izmed teh podjetij v Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankoviča.

Celotna preiskava se je začela, ko je bančna uslužbenka preverjala nakazilo na račun Jureta Jankoviča za več kot 200 tisoč evrov iz nekega ciprskega podjetja, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak.

Sin ljubljanskega župana ni nikoli javno odgovarjal na vprašanja, ali se je ukvarjal s preprodajo zemljišč. Tudi pred preiskovalno komisijo Alenke Jeraj je bil novembra lani z odgovori skop, saj je odgovarjal le: "Enak odgovor kot prejšen."

Jankoviča je zaradi tega zaslišalo sodišče, kjer naj bi pod prisego zanikal lastništvo, poslovanje ali pogodbeno razmerje s podjetij na Cipru in v Liechtensteinu. Zaradi tega je parlamentarna komisija, ki preiskuje poslovanje Zorana Jankoviča, kazensko ovadila njegovega sina Jureta, saj je, kot je dejala predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS), ta "lažno pričal", sicer ne pred komisijo, ampak pred sodiščem, zato so nastale neskladnosti v dokumentih.

Jure Janković komentarjev ne daje
Tudi tokrat Jure Jankovič ni dal nobenega komentarja, ga bo pa, kot je napovedala Jerajeva, parlamentarna komisija znova zaslišala. Kdo je lastnik ciprskih podjetij, ki so že bila javno razkrita ob preiskavi sumljivih poslov z nepremičninami, pa je pomembno zato, ker imajo nekatera izmed njih v lasti zemljišča, ki jim je lani mestni svet pod vodstvom Zorana Jankoviča in z glasovi njegove liste močno dvignil vrednost, saj so postala zazidljiva. Tudi ljubljanski župan je povezavo s temi podjetij več čas zanikal.

Z zemljiškimi posli in z nakazili večjih vsot denarja Jureta Jankoviča se sicer že od lani ukvarjata specializirani oddelek tožilcev za pregon organiziranega kriminala in Nacionalni preiskovalni urad, zadeva pa je še vedno v predkazenskem postopku. Sporna nakazila je že preverjala in po informacijah novinarke TV Slovenija potrdila tudi davčna uprava.

Zoran Janković: Jure lahko vsako transakcijo pojasni
Kot je poročal POP TV, pa naj bi si o poslih sina ljubljanskega župana dopisovala tudi banka in urad za preprečevanje pranja denarja. Jureta na POP TV-ju povezujejo s ciprskim podjetjem Blue Train Investments, ki je v Ljubljani zemljišča kupovalo in jih, potem ko niso postala zazidljiva, prodalo naprej. Posloval pa naj bi tudi s podjetji na Deviških otokih.

Jure Janković je tako aprila 2009 v dveh dnevih s svojega transakcijskega računa različnim družbam in fizičnim osebam nakazal 668.000 evrov, medtem ko naj bi davčni upravi v štirih letih skupaj prijavil zgolj 53.000 evrov prejemkov. Prek odvetnika je nato sporočil, da je denar res bil na njegovem računu in da lahko njegov izvor dokaže.

Zoran Janković pa je za POP TV dejal, da je njegov sin samostojen in polnoleten ter da je prepričan, da vsako transakcijo lahko pojasni. Opozoril je, da je tudi v javnosti znano, da si je med drugim izposodil dva milijona evrov. Kot pravi, v tem ne vidi nobene težave, zdi pa se mu, da se pred njegovo odločitvijo za kandidaturo na parlamentarnih volitvah "stopnjuje volilna mrzlica".

Jankovićevi nečedni posli