Minister Virant je povedal, da je z grožnjo po odstopu mislil resno. Foto: MMC RTV SLO
Minister Virant je povedal, da je z grožnjo po odstopu mislil resno. Foto: MMC RTV SLO
Javni sektor: Spor rešen

Minister za javno upravo Gregor Virant je po seji vlade pojasnil, da je premier "presekal še zadnji vozel" z obrambnim ministrom. Oba sta namreč sprejela spremembe, ki jih je predlagal Virant, po Virantovem mnenju se je Erjavec zavedal, da bi bilo hudo narobe, če bi zaradi njegovih zahtev padel celotni sistem plač v javnem sektorju.

Za uslužbence Slovenske vojske tako ne bodo veljale izjeme glede (ne)izpolnjevanja izobrazbenih pogojev, pa tudi dodatek za stalnost bo za vse enak, torej 0,33 odstotka. O tem sta se Virant in Erjavec sicer dogovorila že prej, do zdaj pa je ostalo odprto vprašanje 10-odstotnega dodatka po zakonu o službi v Slovenski vojski. To so razrešili tako, da bo ta dodatek izvzet iz zakona o Slovenski vojski. Ker bo dodatek vključen v osnovno plačo pri prevedbi septembra letos, s čimer se bodo plače vojakov približale plačam uniformiranih poklicev, saj bodo zrasle do 21. plačnega sistema.

Virant se je tako s sindikati dogovoril, da bodo kolektivno pogodbo podpisali po sprejemu usklajenih sprememb novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju v državnem zboru. Novi plačni sistem ima po Virantovem mnenju možnost, da septembra dejansko zaživi.

S sodniki še pred stavko
Minister Virant se namerava pred sodniško stavko sestati s sodniki, vendar meni, da veliko manevrskega prostora ni ostalo. Ob tem še vedno dvomi v zakonitost sodniške stavke. Glede pogajanj z učitelji pa je Virant dejal, da so med vlado in sindikati usklajena vsa delovna mesta v vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah, odprto pa ostaja vprašanje o visokošokskih učiteljih, pri katerih se razhajajo zgolj za en plačilni razred.

Javni sektor: Spor rešen