V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo sicer vloženih že več kot 41.000 vlog za izdajo potnega lista in 75.000 vlog za izdajo osebne izkaznice. A večji naval šele prihaja. Foto: MMC RTV SLO
V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo sicer vloženih že več kot 41.000 vlog za izdajo potnega lista in 75.000 vlog za izdajo osebne izkaznice. A večji naval šele prihaja. Foto: MMC RTV SLO

Do konca letošnjega leta bo potekla veljavnost 415.692 potnim listom in 342.314 osebnim izkaznicam. To pomeni, da bo brez veljavnega dokumenta ostal skoraj vsak drugi imetnik potnega lista in vsak peti imetnik osebne izkaznice, opozarja državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Robert Marolt.

Na ministrstvu za notranje zadeve zato pozivajo državljane, da čim prej, še pred začetkom prvomajskih in poletnih počitnic, preverijo veljavnost dokumentov ter pravočasno vložijo vlogo za izdajo novih. Največje število dokumentov sicer poteče julija.

Dokumente lahko uredite kjer koli po državi
Za nove dokumente lahko zaprosite na kateri koli upravni enoti v državi, saj je krajevna pristojnost za izdajo dokumentov odpravljena. S seboj je treba prinesti star potni list ali osebno izkaznico in fotografijo predpisane velikosti. Novost je ta, da je prek sistema e-fotograf omogočeno pošiljanje fotografij v elektronski obliki od fotografov, ki so od MNZ-ja pridobili avtorizacijo.

Kakšne so cene?
Polnoletne osebe morajo za potni list z desetletno veljavnostjo odšteti 41,55 evra. Potni list za otroke do treh let stane 30,67 evra, za starejše otroke in mladostnike do 18. leta pa 34,75 evra. Za osebno izkaznico morajo polnoletni plačati 18,77 evra. Za otroke do treh let stane 12,43 evra, za starejše otroke in mladostnike do 18. leta pa 14,25 evra.

Dokumentov ne dobite takoj
Pogodbeni proizvajalec Cetis ima možnost, da novo osebno izkaznico izdela v roku štirih delovnih dni, nov potni list pa v roku sedmih delovnih dni. Če dnevno število vlog presega 2.000, pa se lahko čakalna doba še podaljša. Trenutno je sicer čakalna doba za izdajo obeh dokumentov tri delovne dni.