Pobuda za zamrznitev cen je v javnosti različno odmevala. Vrstila pa so se tudi opozorila, da naj tovrstni ukrepi dolgoročno ne bi bili učinkoviti. Foto: RTV SLO
Pobuda za zamrznitev cen je v javnosti različno odmevala. Vrstila pa so se tudi opozorila, da naj tovrstni ukrepi dolgoročno ne bi bili učinkoviti. Foto: RTV SLO
Cene in inflacija
Pri Trgovinski zbornici poudarjajo, da je bil predlog za morebitno zamrznitev cen le skrajni ukrep. Foto: MMC RTV SLO
Bred Kutin

"Poskus trgovcev za aktivno sodelovanje z dobavitelji, s katerim bi izkoristili vse rezerve in načine za umirjanje cen, pa bo zaradi preprečevanja urada za varstvo konkurence očitno neuspešen. Dobronamerno pobudo trgovcev namreč ocenjuje kot kartelno dogovarjanje," je med drugim zapisal.

"Zaradi takšnega razumevanja s strani Urada RS za varstvo konkurence in direktorja Janija Soršaka si ne moremo privoščiti nadaljnjih aktivnosti za zajezitev cen, saj bi bila v nasprotnem primeru izpostavljena postopkom in potencialnim sankcijam Urada za varstvo konkurence."

Dodaja, da je bil "temeljni namen pobude Trgovinske zbornice Slovenije za stabilizacijo maloprodajnih cen, ki jo je s sklepom podprl tudi njen Upravni odbor, spodbuditi vse akterje in generatorje inflacije v Sloveniji k ustreznim dogovorom, s katerimi bi uspešno zajezili rast cen". Prvi mož Tuša konča, da je "nadaljnje aktivno upravljanje cenovne problematike v državi nujno, saj v nasprotnem primeru inflacije na bomo zajezili, temveč le generirali".

Soršak: Skupna zamrznitev bi pomenila usklejeno delovanje
Urad RS za varstvo konkurence se je na pobudo Trgovinske zbornice Slovenije o začasni zamrznitvi cen na trgu odzval z opozorilom. Jani Soršak z urada je za MMC povedal: "Udeleženci na trgu se morajo samostojno odločati o pogojih poslovanja na trgu. Če gre poziv TZS-ja razumeti, da naj trgovci skupno oblikujejo maloprodajne cene, bi lahko ravnanje trgovcev, v kolikor bi seveda pozivu sledili, označili za usklajeno ravnanje, s čimer bi ti lahko kršili 5. člen ZPOmK." Soršak je še dejal: "Za UVK pa je v vsakem primeru sporen poziv trgovcem, da naj dobaviteljem zavrnejo zahtevke za zvišanje cen. Od TZS-ja smo že zahtevali pojasnila v zvezi z navedenim pozivom."

TZS: Zamrznitev le skrajni ukrep
Trgovinska zbornica je zamrznitev cen predlagala le kot skrajni ukrep, je za MMC povedala izvršna direktorica Mariča Lah. Pojasnila nam je, da je poziv Trgovinske zbornice Slovenije k stabilizaciji cen nastal že februarja v okviru posveta o pritiskih in vplivih politike na trgovinsko dejavnost, upravni odbor trgovinske zbornice pa ga je sprejel v četrtek na seji, ki je potekala za zaprtimi vrati. Poudarila je, da so se pogovarjali o stabilizaciji cen, o popolni zamrznitvi pa pravi: "Upravni odbor se je do pobude pozitivno opredelil, podpira jo, vendar le kot skrajni ukrep."