˝Neplačniki pogosto imajo denar, pri sebi ne varčujejo,˝ pravi varuhinja človekovih pravic . Foto: MMC RTV SLO
˝Neplačniki pogosto imajo denar, pri sebi ne varčujejo,˝ pravi varuhinja človekovih pravic . Foto: MMC RTV SLO
Denar
Otroci so za nekatere očitno le strošek. Foto: MMC RTV SLO

Trenutno je v Sloveniji 45.400 otrok, ki so po razvezi staršev upravičeni, da jim starš, ki ne živi z njimi, plačuje preživnino. Med njimi je veliko takih, ki se plačilu izogibajo. Da nimajo denarja, pravijo, obljubljajo, da bodo plačali, pa potem tega ne storijo, krivijo drugega starša, da bi denar porabil zase in ne za otroka … Zgodb je veliko. "Neplačniki pogosto imajo denar, pri sebi ne varčujejo" pravi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nüssdorfer. "Če ga ne bi imeli, bi jim odklopili elektriko. Prava sramota je, če ne skrbiš za otroka

Mati samohranilka z dvema osnovnošolkama, ki ne želi biti imenovana, nam je povedala, da že pet let s pomočjo sodišč skuša doseči, da bi nekdanji partner plačeval 400 evrov za oba otroka, kot mu je naložilo sodišče. Dvakrat so mu stvari s pomočjo izvršbe že zaplenili, tretja izvršba je v teku. "Nekdanji partner se vozi v luksuznem avtomobilu, ima drage hobije, za svoja dva otroka pa nima denarja," pove žalostna, razočarana in jezna mati.

Pravica očetov nad pravico otrok?
"Na ministrstvo smo v zadnjih petnajstih letih naslovili že ničkoliko predlogov, dosegli pa smo le nekaj administrativnih uspehov, ki v praksi ne prinesejo nobenih rezultatov," pravi Boža Plut iz društva Ostržek. Med drugim predlaga, naj se zgledujemo po tujini, kjer imajo inšpektorje za preživninske neplačnike, ki jim na vsakem koraku stopijo na prste - ti npr. ne morejo podaljšati vozniškega dovoljenja, ne dobijo vrnjene dohodnine …

Na ministrstvu za delo in družino pravijo, da so neplačniki velikokrat v finančni stiski in je treba tudi njih razumeti. In kot nam je odgovorila Ana Vodičar, zadolžena za to področje: "Če bi sprejeli tak ukrep, da jim ne bi podaljšali vozniškega dovoljenja, potem se nekateri morda ne bi mogli pripeljati do službe, in bi s tem še povečali možnost, da preživnine ne plačajo."

Več o neplačevanju preživnin pa v Oddaji Dobra ura z Jasno, danes ob 17.45 na prvem sporedu, kjer boste slišali še več zgodb mater samohranilk in tudi zgodbo očeta samohranilca. V studiu pa bomo govorili tudi s pristojnimi za to področje.

Rešitev v sili Preživninski sklad
Za 4.400 otrok je lani namesto starša preživnino kril Preživninski sklad. Vsako leto država za to porabi več kot tri milijone evrov, nazaj pa jih izterja le za tretjino. Neplačniki so v veliki večini moški. Matere samohranilke država poziva, naj jih prijavijo, neplačevanje preživnine je namreč kaznivo dejanje.

Erika Pečnik, Dobra ura