Samomorilska kriza je kot
Samomorilska kriza je kot "tunelski vid", je za MMC dejala psihologinja Vita Poštuvan. Foto: BoBo
Roka
Dan preprečevanja samomora letos poteka pod geslom Podajmo roko – rešimo življenje. Foto: EPA
Samomorov manj kot pred leti

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zapisali, da je v Sloveniji za posledicami samomora v letu 2014 umrlo 388 ljudi, od tega 325 moških in 63 žensk. V letu 2014 so zaznali ponoven upad samomorilnega količnika in najnižji količnik nasploh od leta 1965.

Dan preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Podajmo roko – rešimo življenje in ga zaznamujemo 10. septembra, je namenjen spodbudi k razmišljanju o vlogi pomoči in podpore ljudem v stiski, hkrati pa opozarja na pomen sodelovanja med organizacijami, sektorji, strokovnimi službami in posamezniki, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Glede na oceno strokovnjakov z NIJZ-a je upadanje samomorilnega količnika v Sloveniji v zadnjih letih ugodno. Med regijami je najbolj ogrožen vzhod države, in sicer Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Celje. V upadu samomorilnega količnika izrazito izstopa regija Ravne na Koroškem, kjer se je ta prepolovil, nižje količnike pa so ugotovili tudi v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani.

Preberite tudi:
Samomorilska kriza je kot "tunelski vid"

.
Si v stiski? Imaš občutke nemoči, brezupa in misli o samomoru? Informacije za ljudi v stiski so le klik stran. Živ? Živ!

.
Center za psihološko svetovanje Posvet.

.
Projekt MOČ

Sodelujoči v projektu MOČ, v okviru katerega so po državi vzpostavili mrežo devetih psiholoških svetovalnic, opozarjajo na pomen preventivnih dejavnosti in širjenja nabora oblik pomoči. Svetovalnice so ključna pridobitev pri zagotavljanju novih storitev na področju duševnega zdravja, od februarja do avgusta letos so pomagali 712 ljudem.

V projektu MOČ poleg NIJZ-ja sodelujejo tudi Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Inštitut Andreja Marušiča in Slovensko združenje za preprečevanje samomora.

Samomorov manj kot pred leti