Naročnik (MNZ) je izdelovalca potnih listin prvič izbral z javnim razpisom. Foto: Reuters
Naročnik (MNZ) je izdelovalca potnih listin prvič izbral z javnim razpisom. Foto: Reuters
Zdajšnji potni listi
Stari potni listi ne ustrezajo več določilom, ki jih od članic programa Visa Waiver zahtevajo ZDA, a bo mogoče prek luže do njihovega izteka še vedno potovati tudi v ZDA. Foto: RTV SLO

Novi potni listi so bili uvedeni zaradi uredbe Sveta EU-ja o standardih za varnostne značilnosti in biometrične podatke v potnih listih in potovalnih dokumentih ter zaradi zahteve, ki so jo ZDA posredovale državam z brezvizumskim režimom vstopa. Obstoječih potnih listin kljub novim do izteka njihove veljavnosti ni treba zamenjati, z njimi pa lahko še vedno nemoteno do 90 dni potujemo tudi v ZDA.

Na notranjem ministrstvu pa je bilo izžrebanih tudi 100 ljudi, ki bodo potne liste prejeli zastonj. Z uvedbo biometričnih potnih listov je Slovenija ujela datum, ki ga določa evropska uredba, skratka pa prehitela skrajni rok, ki so ga članicam programa Visa Waiver postavile ZDA. Novi potni listi bodo za malenkost cenejši od zdajšnjih.

Večji nadzor - večja varnost
Biometrija je metoda samodejne prepoznave človeka, ki temelji na telesnih ali vedenjskih značilnostih. To so lahko obrazna oblika, prstni odtis, oblika ušesa, oblika linij prsta, linija gub na dlani, vzorec šarenice, sestava glasu, podpis ali drža. Zahtevane edinstvene biološke informacije o posamezniku, s katerimi se ugotavlja identiteta, imajo lahko na neki način funkcijo posameznikovega EMŠO-ja.

Najbolj znana metoda biometrične identifikacije je biometrija prstnih odtisov, na potnih listih pa bo v prvi stopnji uporabljena biometrična metoda prepoznave obraza, še pojasnjuje MNZ.