Število prejemnikov pokojnin se bo povečalo za 0,5 odstotka. Foto: Pixabay
Število prejemnikov pokojnin se bo povečalo za 0,5 odstotka. Foto: Pixabay

Finančni načrt za leto 2019, ki ga je sprejel svet Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, bo poslan še v soglasje vladi. Povprečno število prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, se bo prihodnje leto glede na načrt povečalo za 0,5 odstotka. Povprečno število starostnih upokojencev pa bo večje za 1,3 odstotka.

Pokojnine se bodo februarja prihodnje leto redno uskladile za 2,8 odstotka, izredna uskladitev z veljavnostjo od 1. decembra 2019 pa bo znašala 1,5 odstotka. Zneski za dodatek za pomoč in postrežbo ter za invalidnine za telesno okvaro, ki se niso uskladili vse od leta 2011, bodo po redni uskladitvi višji za 2,8 odstotka.

Prihodki od prispevkov so načrtovani v znesku 4,4 milijarde evrov, kar je 6,5 odstotka več od ocene za letos. Pri tem so upoštevali, da bo prejemnikov plač 1,8 odstotka več, plače pa bodo 4,9 odstotka višje.

Za izplačilo pokojnin pa je načrtovanih 4,6 milijarde evrov. Glavnino odhodkov za pokojnine predstavljajo odhodki za starostne pokojnine, ki bodo 4,7 odstotka višji od ocene za letos predvsem zaradi uskladitev pokojnin in rasti povprečnega števila starostnih upokojencev.

"Treba je povedati, da so glavni vir v pokojninski blagajni prispevki, medtem ko bo državni proračun za pokritje razlike med prihodki in odhodki zavoda po načrtu prispeval 734 milijonov evrov," pojasnjuje Anka Tominšek, predstavnica upokojencev v svetu pokojninskega zavoda.