Janez Sušnik, predsednik ZDUS-a, meni, da bi se moral odmerni odstotek za določitev pokojnine postopoma dvigniti na 63,5 odstotka. Foto: BoBo
Janez Sušnik, predsednik ZDUS-a, meni, da bi se moral odmerni odstotek za določitev pokojnine postopoma dvigniti na 63,5 odstotka. Foto: BoBo
ZDUS pripravil predloge za zvišanje pokojnin
Zdus predstavil nujne ukrepe za boljši položaj upokojencev

Izredna uskladitev pokojnin naj bi vsaj deloma omilila negativne učinke interventne zakonodaje, ki je vse od leta 2010 zavirala redno usklajevanje, sta pojasnila predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik in predsednica komisije za bivanjski standard in pokojninsko politiko pri zvezi Nežka Ivanetič. Na ZDUS-u so še izpostavili, da imamo trenutno v Sloveniji približno 267.000 upokojencev, katerih pokojnina je nižja od praga revščine.

Izredno usklajevanje pokojnin
Na ZDUS-u so se naslonili na koalicijsko pogodbo, ki predvideva, da bo dodatno oziroma izredno usklajevanje pokojnin vezano na gospodarsko rast. Ob gospodarski rasti več kot tri odstotke se bodo pokojnine usklajevale za en odstotek, ob štiriodstotni gospodarski rasti za 1,5 odstotka in ob petodstotni gospodarski rasti za dva odstotka, je navedeno v pogodbi.

Odstotek za odmero pokojnine naj se po predlogu zveze za moške s 40 leti pokojninske dobe postopoma dvigne na 63,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša 57,25 odstotka. Na ZDUS-u predlagajo tudi, da se zviša odmera za dopolnjenih 15 let zavarovalne dobe, in sicer z 29 odstotkov za ženske oziroma 26 odstotkov za moške na 31 odstotkov.
Nadalje je določena lestvica za vsako posamezno leto dopolnjene pokojninske dobe, ki se postopno dviguje do 63,5 odstotka za dopolnjenih 40 let pokojninske dobe. Odmerni odstotek po novem sicer ni določen, saj se odmera izvaja glede na določeno odmerno lestvico, dejansko pa se odmerni odstotek dviguje za 1,3 odstotka za vsako leto dopolnjene pokojninske dobe od 15 let dopolnjene zavarovalne dobe do dopolnjenih 40 let pokojninske dobe. Po dopolnjenih 40 letih pokojninske dobe se vsako nadaljnje leto dopolnjene pokojninske dobe prav tako vrednoti z 1,3 odstotka.

Letni dodatek
Letni dodatek, ki je za upokojence nekaj podobnega kot regres za aktivno prebivalstvo, pa naj se izplačuje v skladu s sistemskim zakonom v dveh različnih zneskih, in sicer za tiste z višjo pokojnino v nižjem znesku, za tiste z nižjo pokojnino pa v višjem. Letni dodatek je bil julija izplačan v petih različnih zneskih, tako kot lani pa so ga dobili vsi upokojenci ne glede na višino pokojnine. Pokojninski zavod je dodatek lani prvič po sprejetju varčevalnega zakona leta 2012 izplačal vsem ne glede na višino pokojnine, medtem ko je bila pravica pred tem omejena.

ZDUS se zavzema še za dvig dela vdovske pokojnine s 15 na 25 odstotkov. Po veljavnem pokojninskem zakonu se lahko vdovi ali vdovcu poleg predčasne, starostne ali invalidske pokojnine namreč izplačuje tudi 15 odstotkov zneska pripadajoče vdovske pokojnine po umrlem zavarovancu.

Poleg tega predlagajo, da bi vsi upokojenci prispevali evro letno za delovanje upokojenskih organizacij na državni ravni.

ZDUS pripravil predloge za zvišanje pokojnin
Zdus predstavil nujne ukrepe za boljši položaj upokojencev