"V času, ko se mladi odločajo o izbiri poklica, jih gotovo zanima, kakšne bodo potrebe na trgu dela, ko bodo iskali zaposlitev. Za poklice gozdar, mizar, kamnosek, tapetnik ipd. lahko pridobijo štipendijo za deficitarne poklice, ker so to deficitarni poklici, ki jih na trgu dela primanjkuje," so zapisali na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS.

Med deficitarnimi poklici je tudi pek. Foto: Radio Slovenija
Med deficitarnimi poklici je tudi pek. Foto: Radio Slovenija

Sklad razpisuje štipendije za 22 različnih poklicev: kamnosek, mizar/mizarka, mehatronik operater, zidar/zidarka, izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij, tesar/tesarka,
inštalater/inštalaterka strojnih inštalacij, klepar-krovec/kleparka-krovka,
oblikovalec kovin, orodjar/orodjarka, izvajalec/izvajalka suhomontažne gradnje, elektrikar/elektrikarka, slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka, avtokaroserist/avtokaroseristka, pečar-polagalec keramičnih oblog/pečarka-polagalka keramičnih oblog, pek/pekarka, gozdar/gozdarka, slaščičar/slaščičarka, dimnikar/dimnikarka, mesar/mesarka, steklar/steklarka, tapetnik/tapetničarka, tehnik/tehnica steklarstva.

Dijaki bodo vlogo lahko oddali med 15. junijem in 25. septembrom. Podeljenih bo do 1000 štipendij, mesečna štipendija pa znaša 102,40 evra. Štipendijo za deficitarne poklice bodo dijaki prejeli za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z državno štipendijo. V zadnjem letniku izobraževanja je zadnje izplačilo štipendije za junij.

Na skladu še dodajajo, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, prav tako ne vpliva na višino plačila dohodnine, dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo, Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice. Če dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.