Travnik, na katerem naj bi po spremembi namembnosti zrasle zgradbe. Foto: MMC RTV SLO
Travnik, na katerem naj bi po spremembi namembnosti zrasle zgradbe. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Jankovič
Ljubljanski župan Zoran Jankovič zanika očitke o konfliktu interesov. Foto: MMC RTV SLO

Predmet preiskave so zemljišča, ki so bila v trenutku nakupa označena kot nezazidljiva, zdaj pa naj bi MOL njihovo namembnost spremenil, kar pomeni, da bi jih lahko pozidali. Komisija preiskuje, ali je župan Zoran Jankovič v konfliktu interesov, saj se v postopku spreminjanja izvedbenega prostorskega načrta MOL-a "izkazuje, da je povezan z nekaterimi spremembami kmetijskih zemljišč v zazidljiva zemljišča, pri čemer se vrednost zemljišč močno povečuje", so zapisali v izjavi za javnost.

Dolg seznam prič
Na razširjenem seznamu prič komisije, ki jo vodi Alenka Jeraj (SDS), so poleg župana Jankoviča, podžupana Janeza Koželja in načelnika oddelka za urejanje prostora MOL-a Mirana Gajška tako še Jure Jankovič, županov sin in lastnik podjetja Electa Holding, Klemen Šešok, lastnik podjetja Taxgroup, minister za okolje Roko Žarnić , minister za kmetijstvo Dejan Židan, podžupana Ljubljane Jadranka Dakić in Aleš Čerin, Peter in Aleš Seliškar prodajalca zemljišča, nepremičninska agentka Nevenka Jelovčan ter lastnik družbe Vaz Zdravko Šinko.

Kdo je povezan s kom?
Mediji so pisali o dveh domnevno spornih namerah MOL-a o spremembi namembnosti zemljišč. V prvem primeru gre za nakup 3,6 hektarja velikega travnika, ki ga je kupilo podjetje Taxgroup, ki bi po spremembi namembnosti ustrezal načrtom o logistični dejavnosti, v drugem primeru pa za nakup 1,5 hektarja velikega travnika med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom, kjer bi se po spremembi namembnosti gradili stanovanjski bloki. To zemljišče je kupila družba Vaz, ki naj bi bila povezana z družbo Taxgroup, ta pa domnevno z družino Jankovič. Vsi akterji omenjenih družb so na razširjenem seznamu prič preiskovalne komisije, skupaj s županom, podžupani in dvema ministroma.

Jankovič: Spremembe javne že 15 mesecev
Župan Zoran Jankovič je navedbe o svojem domnevno spornem ravnanju pri spremembi namembnosti omenjenih zemljišč zanikal. Trdi, da so bile na travniku med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom stanovanjske površine predvidene že 15 mesecev, preden je družba Vaz oddala ponudbo za odkup solastniškega deleža. T. i. "notranje informacije" naj bi bile Ljubljančanom tako na voljo že od aprila 2008, trdi Jankovič.