"Da pa ugibanja v medijih ne bi dobila novih razsežnosti in v izogib nepotrebnemu povzročanju zmede sporočamo, da so argumenti, ki jih v svojem sporočilu navaja policija, argumenti za začetek predkazenskega postopka, ne pa za razveljavitev diplom," pravijo na Univerzi na Primorskem. Foto: MMC RTV SLO

"Vložitev kazenske ovadbe je začetek predkazenskega postopka, ki se ne ukvarja z vprašanjem veljavnosti diplom. Diploma niti v predkazenskem niti v kazenskem postopku ne more biti razveljavljena," so zagotovili na Univerzi na Primorskem.

Kriminalisti so ugotovili, da so člani vodstva fakultete med letoma 2005 in 2008 zlorabljali svoj položaj, saj so neposredno v "absolventski staž" vpisali več kot 600 študentov. Takratni dekan Egon Žižmond in v. d. dekana Boštjan Antončič, sta nato, kot piše koprska policija, zavedla rektorja univerze, da je več kot 500 na nezakonit način vpisanim študentom podelil diplome in strokovne nazive.

Suma o veljavnosti diplom (še) ni
Da bi se izognili zmedi, so se zdaj odzvali na primorski univerzi in pojasnili, da gre za utemeljen sum storitve kaznivega dejanja in nikakor ne za sum o veljavnosti diplom. Policijska preiskava je namenjena ugotavljanju odgovornosti za morebitno kaznivo dejanje, postopek se bo zato končal s sodbo o kazenski odgovornosti ovadenih oseb, ne pa z odločitvijo glede veljavnosti diplom.

Glede morebitne razveljavitve diplom Univerze na Primorskem trenutno ne teče nikakršen postopek in "zato to vprašanje niti ni aktualno". Dodajajo še, da postopek odvzema pridobljenega naslova ni mogoč niti v primeru, če bi bile ugotovljene kakšne pomanjkljivosti v vpisnih ali drugih postopkih.

Nepravilnosti raziskovala tudi univerza
Kazensko je sicer ovadenih pet odgovornih oseb koprske fakultete za menedžment. Osumljence bremenijo kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena do triletna zaporna kazen.

Zgodba o nepravilnostih na koprski fakulteti je sicer stara že dve leti, saj je skupina za nadzor, ki ga je odredil rektor primorske univerze leta 2008 Rado Bohinc, že pred dvema letoma ugotovila, da so vpisali več študentov, kot so imeli razpisanih vpisnih mest, da so spreminjali vpisne pogoje in drugo. Zato je Bohinc junija dekana fakultete Egona Žižmonda razrešil.