Priprta mati bo lahko dojila svojega trimesečnega otroka, pri tem pa bo ločena od drugih pripornic. Foto: RTV SLO/Marjetka Nared
Priprta mati bo lahko dojila svojega trimesečnega otroka, pri tem pa bo ločena od drugih pripornic. Foto: RTV SLO/Marjetka Nared
Sodišče prisluhnilo doječi zapornici

Spomnimo, da je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik v sredo na svoji spletni strani opozorila, da je ta primer ločitve matere od dojenčka nedopusten in da je v Zavodu za prestajanje kazni zapora na Igu priprta ženska zato že poskušala narediti samomor. "Smo poklicali urgentno pomoč in jo odpeljali na urgenco, tudi za to smo ji zagotovili vso zdravstveno oskrbo in vso pomoč," pravijo predstavniki zavoda.
Potem, ko so v uradu varuhinje človekovih pravic prejeli njeno pismo, so na primer opozorili okrožno sodišče v Ljubljani. Ker ni bilo nobenega odziva s sodišča, sta šla naša predstavnika 13.8. v zapor, kjer je pobudnica svojo zgodbo bolj obširno razložila. Ker se še vedno ni nihče odzval, je varuhinja o zadevi obvestila javnost. In šele potem se je našla rešitev.
"Na osnovi informacij, ki sem jih dobil, sem podpredsednici sodišča predlagal, da takoj opravi nadzor nad ravnanjem s to pripornico. Ta trenutek podpredsednica ta nadzor že opravlja," je v sredo zagotovil pravosodni minister Aleš Zalar.

28-letna pripornica, ki ima 4 mladoletne otroke, najprej ni bila pripravljena govoriti z novinarji. Ekipo TV SLO pa je ob obisku zapora na Igu vendarle nagovorila. "Zdaj čakam." Otroka še nima ob sebi.
"Dejstvo je, da je to prvi primer, da imamo doječo pripornico in da zakonodaja ne ureja tega področja," dodaja direktorica ižanskega zavoda Danijela Prelić. O večini zadev v zvezi s priporniki namreč odloča sodišče, tudi o stikih in obiskovalcih. Kljub temu je tej pripornici zavod omogočil več in daljše stike z družino, česar pa ni v celoti izkoristila. Poleg tega so iz Centra za socialno delo Ljubljana Bežigrad, ki spremlja družino, sporočili še, da je otroka hranila po steklenički, ob pridržanju pa da je izjavila, naj za vse 4 otroke poskrbita oče in sestrična in onadva sta se s tem strinjala.


Sodišče takoj preverilo zadevo

Minister za pravosodje Aleš Zalar je v sredo podpredsednici ljubljanskega okrožnega sodišča Andreji Sedej Grčar predlagal takojšen pregled oz. nadzor nad ravnanjem z omenjeno zapornico.

S sodišča so zdaj sporočili, da je njihova podpredsednica zadevo preverila, tako da je prošnjo pripornice takoj posredovala predsedniku senata, ta pa je prošnjo ugodil, so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Oče skrbi za vse štiri otroke
Sicer pa družino zapornice od njenega priprtja aktivno spremlja Center za socialno delo Ljubljana Bežigrad in sodeluje z očetom otrok. Oče uspe poskrbeti za vse štiri otroke, pomaga pa mu tudi v bližini živeča sestrična, pravijo v centru.

Socialni delavci so bili navzoči tudi v času hišne preiskave, preden je mati otrok odšla v pripor, opravili so tudi razgovor z obema staršema otrok, zatrjujejo. Oče in mati otrok sta na zapisnik podala izjavo in mati je predlagala, da za vse štiri otroke v času njene odsotnosti oziroma pridržanja poskrbita oče otrok in sestrična, ki živi v bližini. S tem sta se strinjala tudi oče otrok ter sestrična.

Otrok ni zavračal hranjenja po steklenički
Glede na zadnje dogodke v zvezi z dojenjem najmlajšega otroka, pa so na centru poudarili, da je mati v času hišne preiskave v prisotnosti strokovnih delavk centra in kriminalistov trimesečnega otroka hranila po steklenički. Pri otroku, kot so zapisali, ni bilo opaziti, da bi zavračal hranjenje po steklenički.

Na podlagi zadnjih dogodkov in razgovora z direktorico zapora Ig Danijelo Prelić in očetom pa je bilo odrejeno, da bo oče otroka odpeljal na zdravniški pregled, v petek pa ga bo v spremstvu centra za socialno delo odpeljal v zapor Ig k materi, še dodajajo.

Sodišče prisluhnilo doječi zapornici