Na ministrstvu za izobraževanje sicer pojasnjujejo, da se sestava skupine za pripravo bele knjige lahko še spremeni. Foto: BoBo
Na ministrstvu za izobraževanje sicer pojasnjujejo, da se sestava skupine za pripravo bele knjige lahko še spremeni. Foto: BoBo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v petek povedali, da načrtujejo, da bo nova bela knjiga kot strateški dokument za razvoj vzgoje in izobraževanja v naslednjih od desetih do 15 letih pripravljena do konca leta. V ta namen so ustanovili strokovno skupino, ki se je prvič sešla v sredo in jo vodi direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.

Podpisniki peticije se sprašujejo, kakšne reference za vodjo priprave bele knjige s področja vzgoje in izobraževanja ima direktor IJS-ja Lenarčič. Ob tem navajajo, da sta v skupini sicer res tudi dva nekdanja ministra za šolstvo, a poleg njiju še nekaj ljudi, katerih skupni imenovalec je le ta, da se "dejansko ne ukvarjajo niti znanstveno niti strokovno s sistemom vzgoje in izobraževanja".

Podpisniki peticije poleg tega v skupini pogrešajo predstavnike zavoda za šolstvo in Pedagoškega inštituta, prav tako pa po njihovih navedbah v njej ni strokovnjakov s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja, predšolske vzgoje, osnovne šole in izobraževanja odraslih.

Prvopodpisana pod peticijo je predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Klara Skubic Ermenc, med podpisniki pa je tudi več dekanov, tako dekan pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Vogrinc, dekanja mariborske pedagoške fakultete Milena Ivanuš Grmek in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mara Cotič.

Ministrstvo želi "demokratično" pripravo dokumenta

Na šolskem ministrstvu so se na peticijo odzvali z besedami, da bo bela knjiga uporabni javno-politični strateški dokument, v katerem bo strokovno telo identificiralo glavne ključne družbene izzive in vlogo vzgoje in izobraževanja v teh izzivih.

Z namenom, da bi v pripravo besedila vključili čim širši krog ljudi, so med oktobrom 2018 in aprilom 2019 pozvali strokovno in zainteresirano javnost, da posredujejo imena tistih, ki bi lahko pomembno prispevali k dokumentu.

Na tej podlagi so prišli do seznama več kot 80 ljudi. Na ministrstvu si želijo, da bi bila priprava dokumenta demokratična, zato bo lahko strokovno telo kadar koli z omenjenega seznama izbralo kogar koli in ga povabilo k sodelovanju.