Očitki zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka se v glavnem nanašajo na zakon o vodah, ki je po mnenju dela opozicije
Očitki zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka se v glavnem nanašajo na zakon o vodah, ki je po mnenju dela opozicije "okoljsko in širše družbeno škodljiv". Foto: BoBo

Kot je v izjavi novinarjem dejal vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović, so besedilo interpelacije okoljskega ministra Andreja Vizjaka poslali opozicijskim partnerjem 6. avgusta, očitajo pa mu, da je "pri pripravi zakona o vodah kršil ustavo, zakonodajo in mednarodnih sporazume ter zavestno ignoriral temeljna okoljska načela in izključeval strokovno javnost iz razprave".

Sorodna novica Ob napovedi interpelacije Janša v bran Simoni Kustec: Za varno šolo je naredila veliko

Že kar nekaj časa je po njegovih besedah spisana tudi interpelacija zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki so jo v pregled partnerjem opozicije poslali danes. Po mnenju LMŠ-ja se je Dikaučič v času, ko je minister, izkazal za izredno slabega varuha pravne države. Med očitki je njegovo ravnanje v povezavi s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in "da je bil tiho pri neustavnem predlogu zakona o nalezljivih boleznih".

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič z vsebino interpelacije, ki jo je danes napovedal LMŠ, uradno ni seznanjen. Očitke, ki jih je mogoče zaslediti v medijih, pa v celoti zavrača, so sporočili z ministrstva. Po mnenju LMŠ-ja se je Dikaučič v tem času, ko je minister, izkazal za izredno slabega varuha pravne države. Foto: BoBo
Minister za pravosodje Marjan Dikaučič z vsebino interpelacije, ki jo je danes napovedal LMŠ, uradno ni seznanjen. Očitke, ki jih je mogoče zaslediti v medijih, pa v celoti zavrača, so sporočili z ministrstva. Po mnenju LMŠ-ja se je Dikaučič v tem času, ko je minister, izkazal za izredno slabega varuha pravne države. Foto: BoBo

Dikaučič, ki je minister v kvoti najmanjše vladne stranke SMC, je sicer zadnji, ki se je pridružil ministrski ekipi v vladi Janeza Janše. Poslanci so ga za ministra potrdili 15. junija, s 44 glasovi za in 41 proti. Nasledil je Lilijano Kozlovič, ki je s funkcije odstopila prav zaradi nestrinjanja z ravnanjem vlade glede postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Golubović je dejal še, da sta za LMŠ v prvi fazi pomembni zlasti interpelaciji Vizjaka in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki jo je v torek napovedala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Vloženi bosta, ko se bodo v opoziciji o tem dogovorili, je napovedal Golubović.

Ob napovedanih interpelacijah opoziciji očitki iz koalicije, da ji je le do rušenja vlade

Ob napovedanih novih interpelacijah iz koalicije prihajajo kritike ravnanja opozicije."Pred nami so novi izzivi: rast okužb s covidom-19, nemirne situacije v Afganistanu in na Bližnjem vzhodu, skrb za dobrobit Slovenije, ohranjanje delovnih mest in učinkovit razvoj gospodarstva. Žal pa leva opozicija ponovno kot edini izziv vidi le rušenje vlade," je na Facebooku zapisal vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec.

Napoved interpelacij zoper ministra Dikaučiča in Kustec iz kvote SMC-ja pa sta zbodli poslanca iste stranke Gregorja Periča, ki je na Twitterju zapisal: "Potem ko so se v opoziciji z uspešnimi dogovori o medsebojnem nesodelovanju že samointerpelirali, je potrebno ta flop nemudoma zamaskirati še s kakšno klasično interpelacijo. Spet medsebojno tekmujejo, kdo bo hitrejši in razdiralnejši."

Do zdaj interpelacije uspešno prestalo pet ministrov aktualne vlade

Interpelacije zoper Kustec, Vizjaka in Dikaučiča bodo število interpelacij ministrov Janševe vlade, ki je mandat nastopila sredi marca 2020, dvignilo na osem. Lani sta jo uspešno prestala ministra za notranje zadeve Aleš Hojs ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, letos pa so se pred poslanskim zborom morali zagovarjati minister za kulturo Vasko Simoniti, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in že tudi ministrica Simona Kustec.

Interpelacija je bila sicer vložena tudi zoper tedanjo ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, a o njej niso nikoli razpravljali, saj je ministrica odstopila na seji, na kateri so odločali o njeni razrešitvi. Predlog je podal premier Janša.